Firme iz Gradiške i Laktaša potpisale milionski ugovor sa kompanijom iz Frankfurta

Predstavnici preduzeća "Čekić" iz Gradiške i "Zrnić mont" iz Laktaša potpisali su u Frankfurtu sporazum o saradnji sa njemačkom građevinskom firmom "Alfa projekt menadžment" kojim su definisana prava i obaveze u budućem dugogodišnjem partnerstvu, a prvi posao biće realizovan u sklopu izgradnje studentskog doma u Darmštatu.

Iz Generalnog konzulata BiH u Frankfurtu saopšteno je da će detalji saradnje biti precizirani pojedinačnim ugovorima za sve buduće projekte.

- Vrijednost prvog ugovora iznosiće više od pola miliona evra. Sporazum je potpisan u prostorijama Generalnog konzulata BiH u Frankfurtu gdje je cijeli proces, počevši od pronalaska partnera do realizacije, sproveden ličnim zalaganjem generalnog konzula Lučiana Kaluže - navedeno je u saopštenju.

Prvi ugovor će se većim dijelom odnositi na nabavku materijala, proizvoda i izvođenje radova.

Ostale faze biće realizovane po planu izgradnje u ovom projektu, ali i u drugim projektima, a očekuje se da planirane investicije budu u sličnim ili većim iznosima, u zavisnosti od projekata koji budu realizovani.

Kaluža je rekao Srni da je potpisivanjem sporazuma završena prva faza i da se očekuje potpisivanje pojedinačnih ugovora vezanih za specifičnu vrstu poslova.

- Očekujemo i nastavak partnerstva na ostalim građevinskim projektima u Njemačkoj i možemo govoriti o iznosima od nekoliko miliona KM koji će kroz ove radove biti direktno uloženi u privredu BiH. Ovakvim projektima u kojima smo zaslužni za investiranje u proizvode sa našeg tržišta, opravdamo svoj angažman kao diplomate koje promovišu i razvajaju ekonomiju svoje zemlje - istakao je Kaluža.

Zamjenik direktora firme "Čekić" Srđan Čekić rekao je Srni da će raditi na izradi i montaži metalnih konstrukcija.

On je istakao da su i ranije izlazili na inostrano tržište, ali da su prvi put u pregovorima da obavljaju i poslove montaže.

- Do sada smo se bavili isporukom robe na inostrano tržište. Vjerujem da će nam ovaj posao pomoći u osvajanju inostranog tržišta i ugovaranju novih poslova. Ovaj posao koji dogovaramo biće dodatna referenca koja nam je veoma značajna - rekao je Čekić.

Vlasnik preduzeća "Zrnić mont" Vaso Zrnić izjavio je Srni da pokušavaju da se na njemačkom tržištu pojave sa svojim proizvodima.

- Bavimo se proizvodnjom PVC stolarije i aluminijumskih fasada. Nadam se da će nam ovaj posao pomoći u jačanju pozicije na njemačkom tržištu, a već imamo na pomolu i jedan posao u Štutgartu. Do sada smo u inostranstvu radili na manjim objektima i ovo će biti iskorak - rekao je Zrnić.