U susret poskupljenju struje: Pročitajte koliko troše struje pojedini uređaji u kući

Najava da će domaćinstva, koja budu trošila više od 500 kw struje na mjesečnom nivou, ubrzo dočekati skuplja struja, unijela je novi nemir u ionako tanke novčanike većine Banjalučana.

Umjesto popusta na količinu – stiže poskupljenje

I dok nekima nikako nije jasna logika da one, koji kupuje veću količinu nečega, pa bila to i struja, ne očekuje popust, nego, naprotiv, viša cijena, nadležni izgleda neće odustati od ideje poskupljenja struje.

Pokušali smo saznati koliko kilovata jedna porodica zaista potroši i koliko troše struje pojedini uređaji, te može li se prosječna banjalučka porodica “uklopiti” u 500 kw i tako ne imati nove troškove.

Iz “Elektrokrajine” su nam kratko saopštili da prosječno domaćinstvo potroši između 300 i 400 kw mjesečno.

Šta kaže električar

Odgovore smo pokušali saznati od osobe od struke, pa tako Milorad Vukojević, električar, kaže da su najveći potrošači u domaćinstvu bojler, električni šporet, grijalice, veš mašina, mašina za suđe i sušilica. Oni, koji se griju na struju elektro-kotlom, ili konvektorima, već sada mogu da počnu da se “hvataju za glavu”.

„U normalnoj potrošnji, kada se pazi, a u koju se ubrajaju bojler, veš mašina, električni šporet i rasvjeta, prosjek jeste od 300 do 400 kw. Uređaji koji troše najviše struje su bojleri, posebno kuhinjski, koji koristi do dva kilovata po satu, jer recimo, ako se uspu dvije čaše vode sa česme, bojler tu vodu odmah zagrijava i on zaista mnogo može potrošiti. Bojler u kupatilu isto, posebno ako je spojen do kuhinje i udaljen je nekoliko metara do kuhinje, i on se zna često paliti“, pojašnjava Vukojević.

Prema njegovim riječima, potrošnja rasvjete, TV, računara, punjača i radio uređaja je zanemariva, i ona spada u pet odsto računa.

Međutim, šta sa uređajima, koji ne spadaju u “normalnu potrošnju”, a kućanstvo ih ima. A to su: mašina za suđe, sušilice za veš, sijalica koja po cijelu noć osvjetljuje dvorište…

Iz proste računice, ovi kućanski aparati će vam donijeti nove troškove i veću cijenu električne energije.

Mašine za suđe, veš i sušilice veliki potrošači

„Mašine za pranje suđa i sušilica su jaki potrošači. Mašina za suđe spada u red jačih potrošača. Zbirno, opet sve zavisi od toga kolika je porodica, ali za primjer ćemo uzeti četveročlanu porodicu, koja živi u prosjeku u prostoru od 50 do 60 kvadrata. Procjena je da se ta mašina za suđe uključuje svaki dan, sušilica svakih četiri dana i onda je to već značajna potrošnja“, kaže Vukojević.

On dodaje da sušilicu, u prosjeku na sat “vuče” nekih dva kilovata, a ako toj mašini treba dva sata da završi, ona za jedno sušenje potroši četiri kilovata, ili skoro 30 kilovata mjesečno. Slično je i sa ostale dvije mašine, pa će one sasvim sigurno potrošiti dodatnih 100 kw.

„Veš mašina, mašina za suđe, sušilica, bojler i električni šporet spadaju u grupu velikih potrošača koji u prosjeku potroši najmanje dva kilovata na sat“, zaključio je Vukojević.

Frižider i zamrzivač spadaju u manje potrošače

“Frižider i zamrzivač spadaju u manje potrošače i oni troše 300 do 400 vati po satu”, kaže Vukojević, i dodaje da su sa druge strane klima uređaji veliki potrošači, posebno kada su na modu grijanja.

Šporet

“Recimo električni šporet, snaga samo jedne ringle je dva kilovata, a njih ima ukupno četiri pa plus grijači za rernu i kada je električni šporet u punoj funkciji, troši četiri ili pet kilovata na jedan sat”, objasnio je Vukojević, piše Banjaluka.com.

Grijanje po paprenoj cijeni

„Bilo kakva vrsta grijalice je veliki potrošač, svako grijanje na struju zahtjeva jednu značajnu potrošnju struje. Otprilike je jedan kilovat potreban da bi se zagrijao prostor od 10 do 12 kvadrata, na jedan sat. Zavisno od kvaliteta te grijalice, odnosno koliko će ona brzo da zagrije prostor ali i od toga koliko će ona dugo da zadrži temperaturu, zavisi i kolika će biti potrošnja“, pojasnio je Vukojević.

Ako grijanje na sat potroši 1 kw za 12 kvadrata, na taj isti sat je potrebno potrošiti 5 kw za zagrijati 60 m2. To znači da prosječnih 10 sati grijanja dnevno znači i potrošenih 50 kw, ili 1500 mjesečno. Koliko će ovolika potrošnja to koštati u budućnosti, po kilovat, u odnosu na dosadašnje godine, još uvijek niko nije saopštio.

Tagovi: