Zeljković i ostali osumnjičeni za zloupotrebe ostaju iza rešetaka

Direktor Instituta za javno zdravtsvo Branislav Zeljković i ostali osumnjičeni za zloupotrebe u postupcima javnih nabavki ove ustanove ostaju u pritvoru.

Kako "Glas Srpske" saznaje Okružni sud u Banjaluci je odbio žalbe njihovih advokata na tu mjeru kao neosnovane tako da oni ostaju iza brave. 

Osim Zeljkovića na mejsec dana pritvoreni su direktor Instituta Branislav Zeljković, vlasnik turističke agencije "Travel for fan" Saša Marković, te direktori firmi "Promeding" Dragan Dubravc i "Prokontrol" Slavko Bojiću.
Prema našim saznanjima, kao nedozvoljena je odbijena i žalba Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, a koje je, uz ostale tačke, tražilo da se osumnjičenima pritvor odredi i zbog uznemirenja javnosti.

Zeljkovića Republičko tužilaštvo tereti za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja tešku oko 790.000 KM.  Bojića i Dubravca terete za pomaganje u pomenutom krivičnom djelu, kao i za zloupotrebu u postupku javne nabavke, dok se Marković  tereti za pomaganje u zloupotrebi službenog položaja. Krivična djela su počinili u postupcima nabavke medicinske opreme i sredstava za sprečavanje i suzbijanje korona virusa i bolesti "kovid19".

Zeljkovića i ostale sumičnje da su počinili zloupotrebe prilikom kupovine medicinskih maski i zaštitnih odijela za Institut, a koja su plaćana po višestruko višim cijenama od tržišnih. Tako su maske nabavljane po 0.36 KM po komadu, a Institutu fakturusane po cijeni od 6.9 KM. Zaštitna odijela su kupovana po 22.5 KM, a faktirisana po cijenama od 50 KM. 

Više cijene maski pravdali su duplim fakturama, a umjesto medicinskih isporučena su nemedicinska odijela dok uz maske dostavljen je sertifikat koji ne potvrđuje da se ne radi o medicinskoj, već o ličnoj zaštitnoj opremi.