Završena obnova rodne kuće Branka Ćopića

Završena posljednja faza obnove rodne kuće Branka Ćopića u Hašanima.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić i ministar kulture i informisanja Republike Srbije Maja Gojković danas su u Hašanima u opštini Krupa na Uni prisustvovale svečanom programu povodom završetka posljednje faza obnove rodne kuće Branka Ćopića u okviru projekta “Bašta sljezove boje”.

Ministar Natalija Trivić je rekla da je današnji dan poseban i pun emocija zbog završetka posljednje faze projekta “Bašta sljezove boje” jer je Branko Ćopić kao veliki srpski književnik ostavio veliki uticaj na vaspitno-obrazovni sistem Republike Srpske i Republike Srbije.

- Ćopićeva kuća i učionica na otvorenom su spremne za sve učenike iz Republike Srpske i Republike Srbije koji će imati priliku da na nesvakidašnji način uče o Branku Ćopiću, o njegovim djelima ali i o svim onim pravim životnim vrijdnostima koje je promovisao ovaj veliki srpski književnik - rekla je ministar Natalija Trivić.

Ona je naglasila da je projekat “Bašta sljezove boje” još jedan uspješan projekat Republike Srpske i Srbije koji doprinosi sprovođenju Povelje o srpskom kulturnom prostoru

Potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar kulture i informisanja Maja Gojković rekla je da je ponosna što je Srbija podržala ovaj projekat i da je istorijska dužnost sadašnjih generacija da nauče nove generacije o djelima Branka Ćopića jer su njegove poruk vječne i kao takve značajne i za moderna vremena i za sve generacije.

- Koliko mi pažnje budemo posvetili našoj kulturnoj baštini toliko ćemo biti veliki i toliko ćemo učvrstiti naše korene na ovim prostorima jer očuvanje kulturne baštine je važno i za očuvanje nacionalnog identiteta - rekla je potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar kulture i informisanja Maja Gojković.

Ona je rekla da Republika Srpska i Republika Srbija nastavljaju sa saradnjom i da je cilj da se realizuje što više projekata kao što je „Bašta sljezove boje“, a sve sa ciljem da se mlađe generacije upoznaju sa srpskim velikanima i da se oni sačuvaj od zaborava.

Podsjetila je da je odluka o podršci ovom projektu donesena na zajedničkoj sjednici Vlada Republike Srpske i Srbije prije godinu dana u Ističnom Sarajevu jer je ocijenjeno da projekat značajan za srpsku kulturu i srpski narod.

Dodala je da su djela Branka Ćopića prevedena na 30 svjetskih jezika i da predlaže da se u okviru projekta osnuje biblioteka u kojoj će biti po jedan primjerak svakog prevoda.

Ministar Natalija Trivić je naglasila da bogatstvo i važnost djela kao što je ono koje je Ćopić ostavio svome narodu u nasljeđe iziskuje veliku obavezu i odgovornost da se lik i djelo tog stvaraoca zauvijek sačuvaju od zaborava.

Ona je podsjetila da se ideja o izgradnji Spomen-područja „Bašta sljezove boje“ razvila 2015. godine prilikom obilježavanja stogodišnjice rođenja Branka Ćopića.

- Nakon toga su pokrenute sve institucije koje baštine ime i stvaralaštvo našeg pisca, i u Republici Srpskoj i u Srbiji. Sa čvrstim uvjerenjem i odlučnošću da našem književniku vratimo ugled i mjesto koje zaslužuje, prevazišli smo razne prepreke i izazove, od finansijskih i političkih, pa do epidemioloških, tako da danas sa ponosom možemo reći da smo uspjeli ostvariti i završiti jedan od najznačajnijih projekata u kulturi, a koji će biti značajan i za razvoj turizma u opštini Krupa na Uni i u Republici Srpskoj - rekla je ministar Natalija Trivić.

- Naš cilj je i da Spomen-kuća bude inspiracija umjetnosti i umetnicima, da postane nezaobilazna na mapi naših ustanova kulture, postajući istovremeno inspiracija književnika, slikara, turističkih radnika, studenata, učenika - istakla je ministraka.

Izrazila je i uvjerenje da će u budućnosti ovaj projekat biti pokretač razvoja ne samo kulturnih već i drugih potencijala razvoja ove sredine.

- Uvezivanjem Ćopićevih Hašana, Kozare na kojoj se opjeva Skender Kulenović i Kočićevog Zmijanja, stvoriće se zanimljiva turistička ruta oplemenjena i obogaćena sa izuzetnim vrijednostima naše književne baštine i naših velikana, a Krajina će zablistati u svom svom svjetlu - zaključila je ministar Natalija Trivić.

U projekat revitalizacije rodne kuće Branka Ćopića u Hašanima Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske uložilo je sredstva u iznosu od 250.000 KM, dok je ukupna sredstva za realizaciju izgradnje učionice na otvorenom u iznosu od 80.000 KM obezbijedilo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

 

banjaluka.com

Tagovi: