Zavičajni muzej priprema izložbu o stradanju naroda Kozare  

U naredna dva mjeseca Mala galerija Radio-televizije Srbije u Takovskoj ulici u Beogradu  svjedočiće o velikoj žrtvi i junaštvu narodu Kozare, Potkozarja i Lijevče polja. 


Riječ je o izložbi „Stradanje srpskog naroda na Kozari 1942. godine“ koju je pripremio istaknuti gradiški istoričar i direktor Zavičajnog muzeja Bojan Vujčić.

 

 


Mnoštvom fotografija i dokumenata te predmeta nađenih nakon ofanzive na Kozari izložba će pokazati o veličini žrtve naroda tadašnjeg bosanskogradiškog sreza i njegovoj borbi za slobodu kakva se rijetko susreće u svijetu.


- Izložba će govoriti o stradanju srpskog naroda u poznatoj ofanzivi na Kozari i biće fokusirana na stradanje naroda tadašnjeg bosanskogradiškog sreza. Ofanziva je počela 10. juna i trajala je preko mjesec dana 1942. godine i odnijela  je veliki broj žrtava.

Najpogubnije za tadašnji srez je stradanje djece od kojeg se Gradiška nije nikada biološki oporavila. Izložba će obilovati autentičnim eksponatima, pa pozivamo građane, pogotovo Kozarčane i članove brojnih udruženja naših ljudi iz ovih krajeva da posjete izložbu - rekao je Vujčić.


Očekuje se da će izložba o herojstvu naroda Kozare izazvati veliku pažnju javnosti u Beogradu i da će biti  veoma popraćena od strane brojnih medija. Izložba je otvorena od petog jula do kraja avgusta ove godine.


B. Grgić