Veliki kružni tok u centru: Glavna gradska ulica uskoro jednosmjerna? 

Cijela ulica Kralja Petra I Karađorđevića trebala bi ove jeseni da postane jednosmjerna čime bi uži centar grada postao svojevrsni kružni tok. 


Najavio je ovo danas Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković prilikom održavanja Evropske sedmice mobilnosti na Trgu Krajine. 


- Radimo na tome da čitava ulica Kralja Petra Prvog Karađorđevića bude jednosmjerna kako bi dobili veliku kružnu saobraćajnicu. Taj "kružni tok" bi činila saobraćajnice od zgrade Vlade RS do "Ekvatora", pa iza Parka Petar Kočić, sve do Bugarske škole i nazad - rekao je Stanivković. 


Prema njegovim riječima, ovim projektom bi dobili iscrtane posebne saobraćajnice za autobuse i bicikle. Time bi građani dobili oko deset kilometara biciklističkih staza i dvije saobraćajne trake u jednom pravcu za automobile.


- Moguće je da to sve zaživi u oktobru ili novembru ove godine. Realno je da se taj posao započne na jesen, pa će se uskoro početi sa probnim režimom koji traje 21 dan, ako se to pokaže kao dobro onda se na tom režimu ostaje - naglasio je Stanivuković.


Stanivuković je na kraju dodao da su im za sada prioritet ulice Gajeva i Srpska koje će dobiti pješačke i biciklističke zone. Cilj im je da one postanu šetalište, ali dodaje da ne žele da ih odjednom zatvore za saobraćaj kako bi izbjegli gužve. 

J. Stanić