U Srpskoj ima dovoljno seruma protiv zmijskog otrova

Visoke temperature izmamile su zmije iz skloništa, a u domovima zdravlja širom Srpske kažu da imaju dovoljne količine seruma protiv zmijskog otrova.

Zmije otrovnice su u ovo doba godine najopasnije, jer su poslije zime pune otrova, a poskoke i šarke već je razbudilo jako hercegovačko sunce pa lagano gospodare kršem. Ljekari upozoravaju sve građane da budu na oprezu prilikom boravka u prirodi.

Direktorica Doma zdravlja u Trebinju Maja Mićunović rekla je za "Glas Srpske" da je od početka godine zabilježen jedan ujed zmije te da imaju dovoljne količine seruma.

- Ujed se dogodio u martu, što je bilo neobično za to doba godine, a pacijent je zbrinut i dat mu je serum protiv ujeda zmija pa je potom preventivno bio hospitalizovan u Bolnicu Trebinje i sve je završeno srećnim ishodom - kazala je Mićunovićeva.

Seruma ove godine, kako kaže ima dovoljno, za razliku od lani, kada su bile nestašice.

- Nije ga bilo moguće nabaviti, ali najbitnije je da smo riješili problem i sada seruma imamo dovoljno. S obzirom na to da je kod nas kršno područje, u ljetnjom periodu maksimalno budu tri do četiri ujeda zmija, ali hvala Bogu do sada nije bilo smrtnog ishoda - rekla je Mićunovićeva.

Direktor Doma zdravlja u Derventi Mirko Šaran kaže da raspolažu dovoljnim količinama seruma te da od početka ove godine nisu imali slučajeva zmijskih ujeda.

- Još je rano, ali sada nastupa period kada se to dešava polako, ali mi smo u neku ruku srećnici, jer u Posavini nema pravih otrovnica. Važno je da imamo rezerve seruma, jer se proteklih godina kuburilo sa tim. Bilo ga je, pa nije, zato smo nabavljali i stvorili rezervu - kazao je Šaran.

Da seruma ima dovoljno potvrdila je i direktorica Doma zdravlja u Bijeljini Danijela Đukin.

 - Imamo ga uvijek spremnog i hvala Bogu imamo sve potrebne lijekove. Do sada u ovoj godini nije bilo ujeda, ali sada već možemo očekivati, pogotovo što smo na području između Drine i Save, a svake godine imamo tih slučajeva - rekla je Đukinova.

Iz iskustva, kako kaže, znaju da povećan broj pacijenata bude svake godine u julu i avgustu.

- Uvijek je problem sa nabavkom rijetkih lijekova kao što je i serum, ali se potrudimo i nabavimo sve na vrijeme, što je i najbitnije - kazala je Đukinova.

Da mnogi nerijetko pomoć traže i mimo zdravstvenih ustanova svjedoči zmijar Mićo Pantić iz Modrana kod Bijeljine, koji već decenijama iscjeljuje one koji se nađu na putu šarke, poskoka i drugih otrovnica.

- Od početka ove godine je bilo nekoliko slučajeva, dolaze ljudi. Najčešće ih ujede za ruku i nogu. Jednu ženu je ujela kada je privukla sijeno sebi, a skoro je jedna djevojčica sjela u parku na zmiju, a ona ju je ujela za but - rekao je Pantić.

Docent doktor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci Goran Šukalo rekao je za "Glas" da se na području Srpske može pronaći 13 zmija, od čega su tri vrste otrovnice.

- To su poskok, šarka i šargan. Osam vrsta je neotrovnih, a dvije su poluotrovnice i one se mogu pronaći na području Hercegovine, u Trebinju i Bileći - rekao je Šukalo.  

Goran Šukalo kaže da kada je riječ o otrovnicama u Srpskoj, poskok je najrasprostranjeniji.

- On se može pronaći na cijeloj teritoriji RS, izuzev krajnjeg sjevera uz rijeku Savu, gdje se može naći nizijska populacija šarke, koja je vrlo rijetka. U okolini Banjaluke imamo pet vrsta zmija, a poskok je jedina otrovnica koja se može pronaći u užoj okolini - rekao je Šukalo.

 

nezavisne.com

 

 

Tagovi: