U Neumu kvadrat stana košta i preko 6.000 maraka

Cijene kvadrata stanova u Neumu dostigle su i premašile 6.000 maraka u zgradama koje su u prvom redu do mora ili preko magistrale.

Potražnja je ogromna, ali je ponuda slaba, jer nema gradnje, pa cijene ne prestaju da rastu.

- Stanovi u Neumu se traže kao nikad do sada, ali je ponuda vrlo mala, jer jednostavno nema gradnje. Cijena stanova u Neumu zavisi od lokacije, odnosno da li je u prvom redu do mora, u blizini mora ili preko magistrale. Uz samo more kvadrat košta 3.000 evra, malo udaljeniji oko 2.200, a oko magistrale 1.500 evra. Naravno, cijena zavisi i od toga u kakvom je stanju nekretnina - kažu iz agencije za nekretnine Adria Nekretnine u Neumu.

Kako dodaju Neum je poželjan posljednjih godina. Dosta je i luksuznih vila, neke se prodaju, a neke ne.

- Sve su preko milion KM. Vila Gabriel je jedna od najboljih u Neumu, nalazi se na odličnom mjestu i ima privatnu plažu. Ona je novogradnja i sređena je sa stilom. Ona košta više od milion eura. Ima i drugi dobrih nekretnina za koje postoji veliki interes - kažu iz agencije.

I iz sarajevske agencije za nekretnine Sigenx ističu da postoji veliki interes za kupovinu u Neumu.

- Prije nekoliko dana prodali smo poslovni prostor u Neumu i to po cijeni od 2.000 evra po kvadratu. Imamo veliku potražnju i za apartmanima. Nova saobraćajnica, koja bi trebala biti uskoro otvorena, još će dodatno podići cijenu. Cijene su otišle naviše zbog potražnje, ali i poskupljenja građevinskog materijala, jer se sada manje gradi.

Kvadrat u Neumu, zavisno od lokacije, se kreće od 1.500 evra po kvadratu (iznad magistrale), pa sve do 3.000 – 3.300 evra za stanove koji su u prvom redu i sa pogledom na more. Sve to utiče i na cijenu iznajmljivanja apartmana koji su poskupili ove godine. I u budućnosti cijena nekretnina na moru će još više rasti - kaže Spaho Ljajić iz agencije Sigenx.

U Sarajevu cijena jednog kvadrata u centru grada iznosi pet do šest hiljada, a na periferiji oko 2.500 KM. Slična je situacija i u Banjoj Luci.

Kako kažu iz agencija za nekretnine, traži se stan više i nemaju potrebu da oglašavaju stanove. 

capital.ba