U čast arheologa Milana Đurđevića Pogače: Izložba, knjiga i reljefna bista (FOTO)

Izložba pod nazivom Milan Đurđević Pogača, koja govori o liku i djelu prvog gradiškog arheologa i dugogodišnjeg direktora Zavičajnog muzeja, otvorena je u galeriji ove ustanove. Godinu dana od smrti poznatog arheologa osim izložbe, autor Bojan Vujčić, istoričar i aktuelni dirketor Zavičajnog muzeja promovisao je i knjigu o Pogači, kako su Đurđevića zvali, te reljefnu bistu ovog velikana domaće arheologije.

“Pogača je bio naš prvi arheolog i posljednji boem. Uradio je mnogo za arheologiju, podigao visoke standarde ove djelatnosti, otkrio mnoga arheološka nalazišta, unaprijedio je muzejsku djelatnost”, rekao je Vujčić, okupljenima u galeriji prilikom otvaranja izložbe.

Bojan Vujčić, autor izložbe; foto Boško Grgić

Ovom veoma značajnom kulturnom događaju prisustvovao je veliki broj Pogačinih prijatelja i poštovaoca njegovog dijela, a izložbu je otovrila Dragana Ilić, zamjenik gradonačelnika Gradiške. Reljefnu bistu sa likom pokojnog arheologa Milana Đurđevića Pogače otkrili su njegova kćerka dr Anita Đurđević Švraka i sadašnji direktor Zavičajnog  muzeja Bojan Vujčić.

“Provela sam dobar dio svog djetinjstva sa ocem u muzeju, još mi je u nosu miris ljepila kojim je tata sklapao i lijepio artefakte. Iako me životni put odveo u medicinu ostala je vječita ljubav prema muzejskoj djelatnosti i arheologiji. Dirnuo me gest ovih divnih ljudi, pokazali su da ljubav postoji i nakon smrti”, rekla je Anita Đurđević Švraka.

Radio na mnogim arheološkim nalazištima u regionu

Milan Đurđević Pogača poznat je među arheolozima BiH. Radio je na mnogim  nalazištima, od Gabele, do grada Marije Terezije u Gornjim Podgradcima i rimskih naselja u Donjoj Dolini. Otkrio je manastirište Kijevci, radio je na brojnim nalazištima rimske civilizacije i ranoslovenskih gradina, te na sakupljanju i klasifikovanju arheološke građe.

Bio je i omiljen profesor latinskog i njemačkog jezika u srednjim školama. Objavljivao je stručne i naučne radove u brojnim zbornicima i publikacijama. Arheologija ga je vodila na mnoge lokalitete, od Trebinja, Ljubinja, Stoca i Neuma, do Donje Doline, Srpca i Gornjih Podgradaca.

Dodijeljena i priznanja

Nakon otvaranja izložbe dodijeljene su i zahvalnice ljudima koji su dali nesebičan doprinos razvoju muzejske djelatnosti u Gradišci.

Posthumno su zahvalnice dodijeljene arheologu Milanu Đurđeviću Pogači, doktoru Borislavu Šokčeviću i Asimu Hadžialagiću Hadžialagi.

 Zahvalnice su otišle u ruke i Alenu Mešiću, profesorici Radani Stanišljević, Dušku Ivetiću, doktoru Božidaru Gajiću, Milanu Koturu i Stojanki Šerbula.

Izložba Milan Đurđević Pogača otvorena je mjesec dana.

B. Grgić

Tagovi: