Trampa sumnjiče da je dijelio državne tajne SAD sa Rusijom i Kinom

Zapljena povjerljivih američkih vladinih dokumenata iz vile Donalda Trumpa Mar-a-Lago naglašavaju stalne zabrinutosti za nacionalnu sigurnost koje je iznio bivši predsjednik i dom koji je nazvao Zimska Bijela kuća, kažu neki sigurnosni stručnjaci.

Trump je pod saveznom istragom zbog mogućeg kršenja Zakona o špijunaži, prema kojem je špijuniranje u korist druge zemlje ili zloupotreba informacija o odbrani, uključujući njihovo dijeljenje s osobama koje nisu ovlaštene primati ih, protuzakonite, pokazuje nalog za pretres.

Kako piše Reuters, kao predsjednik, Trump je ponekad dijelio informacije, bez obzira na njihovu osjetljivost. Na početku svog predsjedničkog mandata, spontano je dao visoko povjerljive informacije ruskom ministru vanjskih poslova o planiranoj operaciji protiv Islamske države dok je bio u Ovalnom uredu, rekli su tada dužnosnici.

Ali upravo u Mar-a-Lagu, gdje su imućni članovi i gosti prisustvovali vjenčanjima i večerama za prikupljanje donacija i brčkali se na prozračnoj terasi s okeanom, činilo se da je sigurnost obavještajnih podataka posebno ugrožena.

Tajna služba rekla je dok je Trump bio predsjednik da ne određuje kome je dopušten pristup klubu, već provodi fizičke provjere kako bi se osiguralo da niko ne unosi zabranjene predmete, te daljnju provjeru gostiju u blizini predsjednika i drugih štićenika.

Nalog za pretres Ministarstva pravosuđa izaziva zabrinutost za nacionalnu sigurnost, rekla je bivša dužnosnica DOJ-a Mary McCord.

- Očito su mislili da je vrlo ozbiljno vratiti te materijale u osigurani prostor - rekao je McCord. - Čak i samo zadržavanje visoko povjerljivih dokumenata u nepropisnom skladištenju – posebno s obzirom na Mar-a-Lago, tamošnje strane posjetitelje i druge koji bi mogli imati veze sa stranim vladama i stranim agentima – stvara značajnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti. -

Trump je u izjavi na svojoj platformi društvenih medija rekao da su svi zapisi “deklasificirani” i smješteni u “sigurnu pohranu”.

Međutim, McCord je rekla da ne vidi nikakav “uvjerljiv argument da je donio svjesnu odluku o svakom od njih da ih deklasificira prije nego što je otišao.” Nakon odlaska s dužnosti, rekla je, nije imao ovlasti deklasificirati informacije.

Agenti FBI-a u ponedjeljak su zaplijenili više kompleta dokumenata i desetke kutija, uključujući povjerljive podatke i pozivanje na “francuskog predsjednika”, predstavlja zastrašujući scenarij za obavještajne profesionalce.

DOJ nije pružio konkretne informacije o tome kako ili gdje su dokumenti i fotografije pohranjeni, ali “slabe tačke” kluba dobro su dokumentirane.

U istaknutom primjeru, Trump se 2017. sastao s tadašnjim japanskim premijerom Shinzom Abeom za stolom na otvorenom dok su ostali gosti bili u blizini, slušali i snimali fotografije koje su kasnije objavili na Twitteru.

Večeru je poremetila sjevernokorejska raketna proba, a gosti su slušali kako Trump i Abe smišljaju što će odgovoriti. Nakon što je dao izjavu, Trump je svratio na svadbu u klub.

- Vidjeli smo da je Trump bio toliko opušten u pogledu sigurnosti da je imao osjetljiv sastanak u vezi s potencijalnom ratnom temom na kojem je osoblje izvan američke vlade moglo posmatrati i fotografisati”, rekao je Mark Zaid, pravnik specijaliziran za slučajeve nacionalne sigurnosti. “Bilo bi lako da neko, ko ima odgovarajući uređaj snimi šta Trump govori. -

Referent za medije Bijele kuće u vrijeme Abeova posjeta, Sean Spicer, rekao je nakon toga novinarima da je Trump obaviješten o sjevernokorejskom lansiranju u sigurnoj prostoriji u Mar-a-Lagu. Odigrao je scenu na terasi.

- U to vrijeme, očito je snimljena fotografija, na kojoj su svi brzopleto zaključivali o čemu se smije ili ne smije razgovarati. Jednostavno se raspravljalo o novinarskoj logistici, gdje ugostiti događaj - rekao je.

Upravo je u sigurnoj prostoriji u Mar-a-Lagu Trump odlučio pokrenuti zračne napade na Siriju zbog upotrebe hemijskog oružja u aprilu 2017. godine.

Donijetu odluku Trump je prenio na večeri s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom koji je bio u posjeti. Uz desert od čokoladne torte, Trump je obavijestio Xija o zračnim napadima.

Godine 2019. Kineskinja koja je prošla sigurnosne kontrole u klubu imajući na palcu kodirani “maliciozni” softver uhapšena je zbog ulaska na posjed i davanja lažnih izjava službenicima, rekle su vlasti u to vrijeme.

Tadašnji šef osoblja Bijele kuće John Kelly pokrenuo je inicijativu da pokuša ograničiti tko ima pristup Trumpu u Mar-a-Lagu, ali su napori propali kada je Trump odbio surađivati, rekli su tada saradnici, prenosi Klix.

banjaluka.net

Tagovi: