Svjetski dan muzike u Banjoj Luci: Brojni koncerti širom grada

Akademija umjetnosti i Konfucijev institut Univerziteta u Banjoj Luci organizatori su obilježavanja u Banjoj Luci 21. juna - Svjetskog dana muzike, kada se prvog dana ljeta muzika slavi širom svijeta.

Obilježavanje će početi u vrtićima u jutarnjim časovima, dok će od 11.00 časova program biti realizovan i u Tržnom centru "Delta".

- Učesnici ovogodišnje manifestacije su kamerni orkestar studenti, profesori i saradnici Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, Kamerni hor "Kerubini" Konfucijevog instituta, Vokalni ansambl Konfucijevog instituta, "Tai či grupa" Konfucijevog instituta, Etno-grupa "Uzdarja" kulturno-umjetničke sekcije Filozofskog fakulteta i bend "Balkan ekspres" - , rekao je za Radio Republike Srpske dirigent Dušan Urošević.

Večernji program obuhvata nastupe u kamernoj sali Akademije umjetnosti od 18.30 časova, zatim izvođenje muzike na centralnim gradskim ulicama od 19.00 časova, te koncert na ljetnoj sceni Akademije umjetnosti koji će početi u 20.30 časova.

Svjetski dan muzike slavi se kao prepoznatljiv međunarodni muzički događaj otkako je Ministarstvo kulture Francuske uspostavilo ovaj praznik 1982. godine.

Okupljaju se muzičari, amateri ili profesionalci, koji slave muziku i ističu širinu i raznolikost muzičkih praksi.

Koncerti se održavaju na ulicama, trgovima, parkovima, dvorištima, hodnicima.

mondo.ba