Srpska privlači posjetioce sa svih meridijana

Turistička sezona u Srpskoj u punom je jeku i biće bolja od prethodne. Najviše razloga za zadovoljstvo imaju turistički radnici u Banjoj Luci i Trebinju, gdje se ovih dana traži krevet više.

Direktor Turističke organizacije Republike Srpske Miodrag Lončarević kazao je za “Glas Srpske” da su prezadovoljni dosadašnjim tokom turističke sezone.

Imamo više od 40 odsto noćenja i 50 odsto dolazaka u odnosu na prošlu godinu, ali i 35 odsto više boravišne takse. Najviše turista je u banjskom i planinskom turizmu. Jahorina je atraktivna tokom cijele godine. Trebinje i Banja Luka dominiraju kao omiljene destinacije, a ovog ljeta pune su domaćih i stranih turista, koji dolaze i sa najudaljenijih meridijana – kazao je Lončarević.

Naglasio je da su se vaučeri pokazali kao pun pogodak kada je riječ o domaćim turistima.

Do pojave korone, veliki broj posjetilaca nije ni znao kakve sve destinacije ima Srpska. Cilj nam je da zadržimo domaće i privučemo strane turiste, a kada jednom dođu, uvijek se rado vrate – kazao je Lončarević. Dodao je da dijaspora sve češće provodi odmor u Srpskoj.

Avgust je mjesec godišnjih odmora, a u svakom dijelu Srpske mnogo je prelijepih mjesta koje vrijedi posjetiti – rekao je Lončarević.

I na krajnjem jugu Srpske prezadovoljni su dosadašnjim dijelom sezone.

Traži se krevet više u Trebinju, a i u avgustu imamo brojne kulturno-zabavne sadržaje. Za slavu grada, Preobraženje Gospodnje, sve je rezervisano i nema više mjesta – kazala je direktorica Turističke organizacije grada Trebinja Mirjana Putica.

Uz nezaobilazni provod pod platanima, degustaciju vina i tradicionalne hrane, turisti vole da posjete i okolne manastire.

Navela je da, osim domaćih turista i onih iz regiona, u Trebinje stižu i turisti iz zapadne Evrope, Skandinavije, ali i Turske.

Ova godina je mnogo bolja od prethodne, ali i od rekordne 2019, pa već sada možemo slobodno reći da je ovo najbolja godina ikada. Za prvih šest mjeseci imali smo oko 72.000 registrovanih noćenja, a tokom rekordne 2019. bilo je nešto više od 100.000 noćenja – kaže Putica.

U Banjoj Luci su za prvih šest mjeseci zabilježili više od 60.000 noćenja i 40.000 dolazaka, što je duplo više u odnosu na prošlu godinu.

Tokom cijele prošle godine imali smo 86.000 noćenja – rekla je portparolka Turističke organizacije Banja Luka Branka Branković.

Dodala je da najveći grad Srpske posjećuju turisti iz svih dijelova svijeta.

Imamo turiste iz Tajlanda, Indonezije, Novog Zelanda, Kine… Ako se nastavi tendencija rasta i broja noćenja, očekujemo da ćemo premašiti rekordnu 2019, kada je zabilježeno 136.000 noćenja – kazala je Brankovićeva i dodala da u Banjoj Luci trenutno nema slobodnog kreveta.

Miodrag Lončarević kaže da su ove godine posebno popularne regate.

“Drinska regata” privukla je veliki broj turista, ali tu su i regate u Bratuncu, Bijeljini i Zvorniku, gdje je bio sjajan odziv posjetilaca. Naše rijeke su veliki potencijal koji moramo da promovišemo kao spoj sporta, adrenalina i zabave – rekao je Lončarević.

srpskacafe.com