Rekonstrukcija glavnog cjevovoda dužine 2,7 kilometara pri kraju

Rekonstrukcija glavnog cjevovoda od izvorišta Prijebljezi do Poveliča u dužini od 2,7 kilometara privodi se kraju i do sada je završeno preko 70 odsto ugovorenih poslova.

Ovo je izjavio direktor srbačkog Vodovoda, Drago Jovičić, koji dodaje da su sredstva za realizaciju ovog kapitalnog projekta, u iznosu od preko milion KM, obezbijedili Vlada Republike Srpske i Opština Srbac.

Trasa je puštena u upotrebu prije 40 godina i već nekoliko godina postala je usko grlo u snabdijevanju potrošača pitkom vodom jer su cijevi profila 500 milimetara bile lošeg kvaliteta i često su pucale.

“Da bi se otklonio kvar trebalo je najmanje šest časova, a svaka zamjena koštala je oko 10 hiljada KM”, rekao je Jovičić.

Dodaje da su sada nabavljene PHD cijevi profila 450 milimetara odličnog kvaliteta koje proizvodi firma „Peštar“ iz Aranđelovca.

Izvođač radova je banjalučka firma „Eko euro tim“, koja je za podizvođača odabrala srbački Vodovod.

Pored radova na izgradnji potisnog cjevovoda, završeni su i radovi na probijanju propusta ispod magistralnog puta Nova Topola-Srbac-Derventa.

„Posebnu sigurnost u snabdijevanju pitkom vodom sada će imati Perutnina Ptuj koja godišnje obrađuje preko 10 miliona tovnih pilića i troši 190 hiljada kubnih metara vode, što predstavlja jednu petinu ukupno proizvedene vode u podzemnom izvorištu Prijebljezi”, kaže Jovičić.

Ugovorom sa izvođačem predviđeno je da radovi budu završeni do kraja juna ove godine.