Radulović zaposlio savjetnike, skupštinska većina prijeti izmjenama zakona

Načelnik Modriče Jovica Radulović izmijenio je Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta u opštinskoj upravi i tako omogućio imenovanje načelnika odjeljenja bez podrške skupštinske većine.

Skupština opštine Modriča, na prvoj konstitutivnoj sjednici, nije prihvatila Radulovićeve prijedloge o imenovanju načelnika odjeljenja u opštinskoj upravi, zbog čega je on izmijenio pravilnik i sam ih postavio, uz određene izmjene, ali kako kaže, sve u skladu sa zakonom.

Skupštinska većina, sa druge strane, zbog toga najavljuje izmjene u Zakonu o lokalnoj samoupravi Republike Srpske, navodeći da do saradnje i kompromisa, na ovaj ili onaj način, mora doći.

Izmjenio sam Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta na način da sam zakonitim putem primio u službu sve kandidate za načelnike odjeljenja koje sam predložio i Skupštini i dao sam im ovlaštenje da rade poslove iz djelokruga načelnika odjeljenja. Opštinska uprava funkcioniše normalno, bez obzira što nisam dobio podršku skupštinske većine za formiranje kabineta“, saopštio je načelenik opštine Modriča Jovica Radulović.

Načelnik poručuje da, ono što moramo da znamo jeste da je došlo do smjene politika u Modriči, a nove politike donose i nove ljude.

„Narodu ćemo odgovarati za ono što uradimo u naredne četiri godine. U Skupštini sam tražio da daju povjerenje saradnicima koje sam predložio i da o njima sude nakon postignutih ili nepostignutih rezultata. Kako se to nije desilo, odlučio sam da iskoristim svoje zakonske mogućnosti i da ih sam imenujem“, dodao je Radulović.

NIKIĆ: RADULOVIĆ JE ZAPOSLIO DOSTA NOVIH LJUDI

Nije korektno da se skupštinska većina ignoriše, poručuje Siniša Nikić, nezavisni odbornik Narodne partije Srpske. On najavljuje da će raditi na tome da se izmijeni Zakon o lokalnoj samoupravi RS, ali ne u smislu da se smanjuju ovlaštenja načelnika opštine, već da se Komisiji za izbor i imenovanja da mogućnost da predloži i imenuje ljude, ukoliko načelnik nema podršku skupštinske većine.

„Načelnik nam je na kolegijumu skupštine rekao za izmjene u Opštinskoj upravi. Međutim, on nije zaposlio samo one koje je predlagao na sjednici, već i dosta novih ljudi koji su sada sistematizovani kao njegovi stručni savjetnici. Ono što je jako loše jeste što su prihodi opštine Modriča katastrofalni zadnjih nekoliko godina i ovo je samo dodatni teret na budžet, naročito imajući u vidu da je zadržao određene kadrove iz prethodnog mandata. Zbog svega toga ćemo ići u pravcu izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi RS“, istakao je Nikić dodajući da nije samo Modriča u ovom problemu, te da se isto dešava u Derventi, Bijeljini, Sokocu, Banjaluci i drugim opštinama.

Na pitanje da li je kao odbornik  zadovoljan dosadašnjim radom načelnika, Nikić kaže da svakom treba dati priliku da se dokaže.

Dosadašnji potezi načelnika su, ja vjerujem, rezultat uticaja stranke, jer moramo biti svjesni da SDS nije punih 16 godina bio na vlasti i da su željni pozicija, a znamo da je nemoguće da se svima udovolji. Ipak, ja zaista vjerujem da ćemo mi naći kompromis sa načelnikom, jer nema prostora ni smisla da pljujemo Modriču nekakvim političkim bljuvotinama. Svima cilj treba da bude dobrobit građana ove opštine“, rekao je Nikić.

SMJENA I U SKC

Smjena se desila i u SKC, iako v.d. direktora Ozren Savičić tvrdi da je za godinu dana upola smanjio dugove preduzeća. Na njegovo mjesto Radulović je imenovao Velibora Cvijića, predsjednika Skupštine u prošlom mandatu i člana SPS-a. Ova partija je prethodno potpisala koalicioni Sporazum o podršci načelničkom kandidatu SNSD-a, da bi prije proteklih izbora promjenili mišljenje.

Radulović kaže da je Savičić dao ostavku na direktorsko mjesto, koju je on prihvatio, kao i ostavku jednog člana nadzornog odbora SKC.

„Preostala dva člana nadzornog odbora sam pozvao i rekao im svoje prijedloge. Rečeno je da neće biti opstrukcija i da će na sjednici nadzornog odbora sve biti i potvrđeno. Jedan član se u međuvremenu predomislio i rekao da mora da traži dozvolu stranke. S obzirom na to da je potpuno neshvatljivo da član nadzornog odbora mora da se konsultuje sa strankom, ja sam u skladu sa zakonskim rješenjima, donio odluku o imenovanju trećeg člana nadzornog odbora“, rekao je Radulović dodavši da Velibor Cvijić ispunjava sve opšte i posebne zakonske uslove za imenovanje na tu funkciju, te  da se radi o osobi koja je bila na čelu Skupštine opštine i koja je poslu pristupila veoma studiozno.

Na pitanje portala MojaModriča.info zbog čega je podnio ostavku na direktorsku funkciju, Ozren Savičić kaže da „nije želio nikome biti smetnja“.

Tačno je da sam dao ostavku, ali razlog moje ostavke bila je činjenica da sam razgovarao sa osnivačem preduzeća, u ovom slučaju to je načelnik opštine Jovica Radulović. Shvatio sam da on već ima određene vizije kada je u pitanju preduzeće i ja jednostavno nisam želio nikome da budem smetnja, niti da budem uzrok negativnih posljedica funkcionisanja preduzeća“, tvrdi Savičić i dodaje da je za oko godinu dana i u jeku pandemije korona virusa, zajedno sa kolektivom, uspio da stabilizuje preduzeće.

„Vratio sam četiri doprinosa i određena dugovanja. Zatekao sam dug od oko 60.000 KM, a smanjio sam ga na 30.000“, kaže Savičić dodajući da je njegovim imenovanjem za v.d. direktora, za razliku od trenutne situacije, ostvarena ušteda u budžetu opštine Modriča.

Imenovan sam iz kolektiva SKC i pored funkcije direktora obavljao sam i funkciju animatora kulture, što znači da smo uštedili jednu kompletnu platu“, naglasio je Savičić.

NIKIĆ: ŠIRI SE PROPAGANDA I LAŽI

Kao jednu od loših stvari koje se dešavaju na političkoj sceni Modriče, Siniša Nikić navodi "širenje propagande i laži", te vođenje prljave kampanje diskreditovanja političkih protivnika od strane „načelnikovih ljudi“.

Imamo mnogo lažnih profila i stranica, što nismo imali u prethodnom vremenu. Ne stoji iza toga neko nepoznat, mala je ovo sredina i sve se sazna. Načelnik sigurno to podržava i da se ne lažemo, to rade njegovi ljudi. Ovako nešto nismo imali u Modriči do sada i ako se ovako nastavi bojim se za budućnost. Opet ponavljam, zbog interesa Modriče spremni smo da sjednemo i dogovorimo se, jer sve ovo što se trenutno dešava je loše za cjelokupnu opštinu“, tvrdi Nikić.

Željeli smo da čujemo i komentar modričkog SNSD-a u vezi sa imenovanjima u skupštinsku upravu, međutim Jovan Mišić, predsjednik opštinskog odbora ove stranke nije odgovarao na naše pozive i poruke.

Dajana ILIĆ