Privremeni krov nad glavom zatražilo 38 beskućnika

U smještaju za beskućnike u Prihvatnom centru , koji se nalazi u okviru Gerontološkog centra u Banjoj Luci ove godine našlo se 38 građana. 

Rekli su ovo za portal mojabanjaluka.info iz Centra za socijalni rad Banja Luka dodavši da je tokom prošle godine privremeni krov nad glavom dobila 44 beskućnika.

- Ovdje se kratkotrajno smještaju ljudi koji se nađu u skitnji, prosjačenju, ili drugih socijalnih slučajeva kojima je hitno potreban smještaj, ishrana, zdravstvena njega. Tu se utvrdi njihov identitet i prebivalište i sačinjavani se nalaz o njihovom ponašanju – dodaju iz Centra. 

Pojasnili su da je kapacitet Prihvatne stanice osam ležajeva, te da oni bez krova nad glavom ovdje mogu da dobiju osnovni smještaj i tri obroka.

- Obavi se i higijensko zbrinjavanje, zamijeni im se garderoba, a po potrebi se pruža i medicinska njega. U stanici mogu da borave do pet dana, a samo u nekim situacijama se to može produžiti do mjesec dana – kazali su iz Centra.

Napomenuli su da je krajnji cilj da se organizuje siguran i bezbjedan povratak ovih osoba u porodicu ili u neki drugi vid privremenog zbrinjavanja, te da tačan broj onih bez doma u Banjoj Luci nije poznat.

- Ne postoji registar za beskućnike i iz tog razloga se ne zna koliko ih tačno ima u Banjoj Luci. Što se tiče zgrada, objekata ili naselja za zbrinjavanje socijalno ugroženih lica ili porodica- ona ne postoje – ističu iz Centra.

T.Bubnjević