Pozorišni festival u Brčkom

Narodno pozorište Republike Srpske saopštilo je danas da se povlači sa susreta pozorišta/kazališta u Brčkom, ali da će predstava "Derviš i smrt" biti izvedena pred publikom 25. novembra.

Nakon što su pozorišta Atelje 212 i Kamerni teatar 55 povukli svoje predstave iz takmičarskog dijela programa, jer je jedan od članova žirija Branislav Lečić, na taj potez odlučilo se i Narodno pozorište Srpske.

"Želimo da naša predstava „Derviš i smrt”, reditelja Dejana Projkovskog, bude izuzeta iz procesa žiriranja. Ipak, iz dubokog uvjerenja da Narodno pozorište Republike Srpske mora odgovorno postupati prema svojoj publici, odlučili smo da u četvrtak, 25. novembra, kako je prvobitno planirano, pomenutu predstavu izvedemo", navedeno je u saopštenju.

Iz Narodnog pozorišta Srpske izrazili su žaljenje zbog trenutne situacije i nadu da će idući susret proći u najboljem redu. 

"Budući da se radi o jednom od najvažnijih pozorišnih dešavanja u regionu, sigurni smo da će organizacija sljedećeg festivala proći u najboljem redu, da će susreti u Brčkom ponovo postati siguran prostor za sve umjetnike koji pozorište stvaraju, prostor unutar kojeg se o svojim umjetnicima i svojoj publici brine i odnosi sa uvažavanjem, te da ćemo se ponovo susresti, u prijatnijoj atmosferi", naveli su oni.

Pored navedenih pozorišta, i Rade Šerbedžja koji je trebao na zatvaranju festivala u Brčkom održati koncert je uputio javno pismo direkciji festivala u kojem je izrazio žaljenje zbog trenutne situacije u kojoj su se svi našli.

„Za mene su pobjednici svi oni moji kolegice i kolege umjetnici koji su se solidarizovali i, uprkos neprirodnoj situaciji, održali svoje predstave zbog same publike zbog koje se i bave ovom umjetnošću. Tako sam i ja odlučio da zbog publike održim svoj koncert“, napisao je Šerbedžija.

(Mondo)

Tagovi: