Počela sanacija divlje deponije u Bok Jankovcu

Nakon dojave o otrovnom dimu koji se sa napuštene deponije smeća u Bok Jankovcu kod Gradiške danima širi ka naselju, počela je sanacija ovog veoma kritičnog mjesta. Teren je teško pristupačan, pa je gusjeničar buldožer bio jedina moguća opcija.

Riječ je o napuštenoj deponiji na koju su neodgovorni građani bacali sve - od stare posteljine i namještaja do elektronskog otpada, guma i klaoničnog otpada. U neposrednoj blizini su i crvene table koje upozoravaju na prisustvo mina, preostalih iz proteklog rata.

Načelnik Komunalne policije grada Gradiška Trivun Janjetović obišao je prethodno teren, a sutradan je došla teška mašina. Na deponiji smo zatekli rukovaoca buldožera Mesuda Šabića i mještanina Bok Jankovca Joipa Barišića.

- Kopam u dubinu preko dva metra i pronalazim žar. Vadim taj dio koji gori, prevrćem ga i na taj način gasim. Ima raznog otpada - od medicinskog do onog svakodnevnog, a plastike najviše, - rekao je Šabić.

Josip Barišić živi u neposrednoj blizini i poznato mu je koliko je stara deponija smeća, koja je nekad bilo odlagalište, a sada je divlja deponija.

- Prije četrdeset godina, znači negdje osamdesetih, počelo je odlaganje smeća upravo ovdje i išlo se redom. Ovdje su bile gape, odakle se vadila zemlja za ciglu. Dobro je da se sanira deponija, da konačno prodišemo punim plućima. Treba pročistiti i puteve do naših njiva koje su zatrpane od strane firme koja čisti kanale u Žeravici, a ovdje donosi panjeve i ostali otpad - rekao je Barišić.

Renata Obradović Popović, direktorica „Gradske čistoće“ Gradiška, rekla je da na području Grada Gradiška ima nekoliko deponija. Osim u Bok Jankovcu, postoje deponije i u Krajišniku, Mašićima i Petrovom selu i one će biti sanirane. Nadležno gradsko odjeljenje priprema katalog divljih deponija koje će poslužiti za izradu akcionih planova za sanaciju divljih deponija.

B. Grgić