Počela podjela sadnog materijala i montaža plastenika za srbačke poljoprivrednike

Za 25 srbačkih poljoprivrednika kojima su prošle godine dodijeljeni plastenici, u sklopu projekta „Razvoj plasteničke proizvodnje na području opštine Srbac – 1. faza“, danas je počela podjela sadnog materijala.

Načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Marko Miholjčić rekao je da će svaki od korisnika dobiti 360 sadnica, od čega 180 sadnica paprike sorte Bibic i po 60 sadnica paprike Kaptur, paradajza Optima i krastavca Darina.

“Ovim korisnicima prošle godine dodijeljeni su plastenici površine 100 kvadratnih metara sa sistemom za navodnjavanje, a paketom je predviđena i rasada, kao i obuke o plasteničkoj proizvodnji koje su prošli sa stručnim licima”, rekao je Miholjčić.

Ukupna vrijednost projekta u prvoj fazi, koga realizuju Fond za razvoj i zapošljavanje Republike Srpske i Opština Srbac, iznosi oko 76 hiljada KM od čega su bespovratna sredstva iznosila 53.196 KM a ostatak su obezbijedili korisnici projekta.

Danas je krenulo i montiranje plastenika za 30 korisnika kojima su odobreni paketi u drugoj fazi ovog projekta.

“Očekuje se da će plastenici, površine 100 kvadratnih metara, sa sistemom za navodnjavanje, biti postavljeni do kraja maja, nakon čega će i ovim korisnicima biti podijeljen sadni materijal”, istakao je Miholjčić.

Za korisnike će, pored obuke, biti organizovan i obilazak plastenika od strane stručnog predavača Draška Bašića od kojeg će dobiti dodatne sugestije koje će im biti od koristi u plasteničkoj proizvodnji.

Vrijednost druge faze projekta iznosi 90.745 KM od čega bespovratna sredstva iznose 68.058 KM a ostatak u iznosu od 22.686 KM su obezbijedili Opština Srbac i korisnici projekta.