Opština Srbac se na Banjalučkoj berzi zadužuje za 1,2 miliona maraka: Emisijom obveznica grade stanove za mlade

Opština Srbac se na Banjalučkoj berzi zadužuje za 1,2 miliona maraka, a novcem od emisije obveznica biće izgrađeno dvadesetak stanova za mlade bračne parove.

Prema podacima na internet stranici Banjalučke berze ova lokalna zajednica ponudila je 12.000 obveznica po nominalnoj cijeni od 100 KM. Riječ je o četvrtoj emisiji obveznica, uz kamatnu stopu od četiri odsto i grejs-period od četiri godine.

- Standard povećanja cijene je 0,01 KM. Član berze ovlašćen od strane emitenta 12. maja unosi prodajni nalog koji je predmet javne ponude, a brokerske kuće kupaca unose kupovne naloge po cijeni koja je jednaka ili veća od početne za standard povećanja cijene. U ovom periodu ne zaključuju se poslovi. Javna ponuda traje dok se ne realizuje ponuđena količina obveznica ili do isteka javne ponude 10. juna - navedeno je na stranici Banjalučke berze.

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević rekao je za “Glas Srpske” da je novac od emisije obveznica namijenjen isključivo za realizaciju projekta izgradnje stambene zgrade sa stanovima za mlade bračne parove.

- Mladim bračnim parovima biće omogućeno da na osnovu javnog poziva kupe taj stan po povoljnim uslovima, odnosno po cijeni koštanja. Obezbijedićemo investiciono-tehničku dokumentaciju, upotrebnu dozvolu i u tom smislu odričemo se svih prihoda. Cijena stanova biće 50 ili 60 odsto niža u odnosu na tržišnu - rekao je Dragosavljević.

U opštini su ranije istakli da je plan da cijena kvadrata ne bude viša od 800 maraka, tako da bi se najveći stan od oko 75 kvadrata mogao kupiti za oko 60.000 maraka.

S obzirom na to da je interesovanje za ove stanove veliko, uvjeren je da će kada završe ovu lamelu imati potrebu da grade još jednu.

- Izgradnja ove zgrade trebalo bi da počne na jesen, jer kada obezbijedimo novac, slijedi rebalans budžeta kako bismo mogli raspisati javni poziv za izbor izvođača radova i da se sve procedure sprovedu kako je predviđeno zakonom - kazao je Mlađenović.

Dodao je da će dodatne pogodnosti prilikom kupovine stana imati akademski obrazovani mladi Srpčani.

- Smatram da je u ovom trenutku ovo najbolji način da se mladim ljudima pruži prilika da ostanu u Srpcu. Imamo dosta mjera kada je riječ o pronatalitetnoj politici, ali smatram da će ovaj projekat dati najkonkretnije rezultate - rekao je prvi čovjek Srpca.

Kvadratura

Iz opštine Srbac ranije su pojasnili da će zgrada imati korisnu površinu od 1.800 kvadratnih metara. Mlađan Dragosavljević je rekao da je planirano da stanovi budu veličine od 65 do 75 kvadrata.

Tagovi: