NVO podnosilac prijave protiv CIK i funkcionera SDS i PDP

Sve što više odmiču nepriznati dobojski izbori održani 15. novembra gomilaju se krivične prijave, a više se teško može i utvrditi ko su stvarni podnosioci. Najnoviji jučerašnji slučaj su informacije da je Sanja Vulić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i jedna od perjanica izvornog SNSD u Doboju podnijela prijavu protiv članova CIK i funkcionera SDS i PDP, na osnovu čega su uslijedile brojne reakcije.

Međutim, do kraja dana ustanovljeno je da je ta prijava Tužilaštvu BiH zapravo podnesena od strane novoformiranog Udruženja “Pravda za Doboj”.

Preciznije, zvanične su informacije da je to udruženje podnijelo krivičnu protiv predsjednika Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Željka Bakalara i članova Suada Arnautovića, Vanje Bjelice Prutine, Irene Hadžiabdić, Jovana Kalabe i Ahmeta Šantića, te predsjednika Srpske demokratske stranke Mirka Šarovića i predsjednika Partije demokratskog progresa Branislava Borenovića, koji su i poslanici u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Kako su naveli iz ovog Udruženja krivičnu prijavu su podnijeli zbog sumnje da su predsjednik i članovi CIK-a BiH počinili i još uvijek čine krivično djelo Zloupotreba položaja i ovlaštenja iz člana 220. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, dok za lidere SDS-a i PDP-a postoji sumnja da su počinili i još uvijek čine podstrekavanje i pomaganje ostalim prijavljenim u vršenju navedenog krivičnog djela, što je kažnjivo po članovima 30. i 31. KZBiH. Takođe, u prijavi se navodi da za Šarovića i Borenovića postoji sumnja da su počinili krivična djela Trgovine uticajem iz člana 219. i 219.a KZBiH.

Prije ovog udruženja, Okružnom javnom tužilaštvu Doboj zbog sumnji u izborne nepravinosti krivične prijave protiv aktera, članova Gradske izborne komsije, te predsjednika Biračkih odbora, podnijeli ispred SP, PDP-a, SDS-a, DNS-a i Narodnog pokreta “Banjaluka zove”, koji su zatražili poništenje i ponavljanje dobojskih izbora.

Krivične prijave sa sumnjama u izborne prevare podnijela je i Grupa građana protiv fiktivnih političkih subjekata, koji su se predstavljali kao lažni nezavisni kandidati i lažne stranke, kako bi obezbijedili mjesta u biračkim odborima i posmatrače na izborni dan.

Bilo kako bilo, nastavlja se dobojska izborna trakavica u kojoj se šaljivim komentarima iznose teze da su nepriznati pobjednici “mućkali u skladu sa zakonima”, aludirajući na Šojićev viralni klip iz kultnog serijala “Tesna koža”. Isto tako, Dobojlije su sve uvjerenije da će doći do ponavljanja izbora za ovu izbornu jedinicu pa, takođe šaljivim komentarima predviđaju da se to neće desiti samo ako “SNSD-u ne pomogne Bog, ali ne onaj Sanje Vulić”, aludirajući na njenu, takođe viralnu izjavu, da je za nju Bog Dodik.                                                                                                                                                                                                

Lj. Đurić

 

Tagovi: