Na području opštine Šamac počelo obilјežavanje sumnjive površine od mina

Na području opštine Šamac počelo je obilјežavanje sumnjive površine od mina i obnavlјanje upozoravajućih oznaka na mine, rekao je koordinator opštinske Civilne zaštite Milan Blagojević.

On je istakao da se obilјežavanje sumnjivih površina obavlјa u mjesnim zajednicama Grebnice, Brvnik, Batkuša, Obudovac, Srednja Slatina, Kornica i Gajevi, te da će biti postavlјeno 150 oznaka koje je donirao Centar za uklanjanje mina.

Blagojević je napomenuo da se obilјežavanje vrši po planu i programu za 2021. godinu Civilne zašite opštine Šamac, a sprovodi se u saradnji sa opštinskim Crvenim krstom i Centrom za uklanjanje mina BiH, regionalna kancelarija Brčko distrikt.

“Krenuli smo u aktivnosti obnavlјanja oznaka na upozorovanje na mine u ugroženim mjesnim zajednicama. Izlazimo iz zimskog perioda gdje je bio snijeg i očekujemo da su te oznake popadale. Ujedno bih zamolio lokalno stanovništvo u ugroženim mjesnim zajednicama da poštuju znakove za upozorenje na opasnost od mina, da ih ne ruše, ne uklanjaju jer ti znakovi čuvaju i njihove živote”, rekao je Blagojević.

On je napomenuo da opština Šamac učestvuje u lјudstvu, obezbijedila je kolјe i jedno terensko vozilo sa svom pratećom opremom.

Sekretar Crvenog krsta Šamac Danica Radulović istakla je da Crveni krst u osnovnim školama edukuje djecu o opasnostima od mina.

“Imamo takmičenje iz programa o minama koje se zove “Misli mine”, zatim konkurs likovnih i litararnih radova na tu temu. Djeca rado učestvuju i mnogo toga nauče”, istakla je Radulovićeva.

Svetlana Pavlović

Tagovi: