Molitveno i svečano proslavljen Dan i slava opštine Čelinac

Obilježavanje Dana i krsne slave opštine Čelinac - Sabora Svetog Arhangela Gavrila, počelo je Svetom Liturgijom koju je u hramu posvećenom ovom prazniku predvodio iguman manastira Gomionica otac Metodije, uz sasluženje više sveštenika i u prisustvu velikog broja vjernog naroda. U toku liturgije obavljen je čin osvećenja slavskih kolača i žita.

U svojoj nadahnutoj besjedi, otac Metodije govorio je o značaju ovog praznika, poučavajući istovremeno vjerni narod čelinačke parohije da bude ponosan na svoje velelepne svetinje, da ih čuva i nadograđuje u svakom smislu.

Nakon Svete Liturgije, u spomen-kapeli služen je parastos i položeni vijenci za 220 poginulih boraca čelinačkog kraja.

Vijence su u spomen-kapeli položile delegacije Narodne skupštine Republike Srpske, Vlade Srpske, opštine Čelinac, Opštinske boračke organizacije, bratskih opština Trstenik, Majdanpek i Zvečan, porodice poginulih boraca i predstavnici političkih partija.

Svečana sjednica Skupštine opštine Čelinac - dodijeljena opštinska priznanja

Obilježavanje Dana i slave opštine u večernjim časovima nastavljeno je svečnom sjednicom Skupštine opštine Čelinac kojoj su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministri u Vladi Srpske, brojne ličnosti iz političkog, privrednog i društvenog života Srpske, odbornici Skupštine opštine Čelinac, te predstavnici bratskih opština Majdanpek, Trstenik i Zvečan.    

Obraćajući se prisutnima, načelnik opštine Vlado Gligorić je istakao da je od prošlogodišnjeg Dana opštine do danas u Čelincu realizovan značajan broj projekata i dodao da će i u narednom periodu prioritet biti ravnomjerno ulaganje u sve mjesne zajednice. Gligorić je i ovom prilikom podsjetio na dobru saradnju sa višim nivoima vlasti, izražavajući svoje uvjerenje da će ta saradnja biti nastavljena i dalje.

Na svečanoj sjednici uručene su tri plakete Skupštine opštine za dostignuća i doprinos od izuzetnog značaja. Dobili su ih Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, direktor Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić.

U ime nagrađenih opštinskom rukovodstvu se zahvalio Vlado Đajić, koji je rekao da mu je čast biti među ovim dobitnicima, posebno zbog činjenice što se dokazao u svojoj sredini, a Čelinčani su to prepoznali.

Tri zahvalnice Skupštine opštine dodijeljene su zaslužnim pojedincima: futsal reprezentativcima BiH Srđanu Ivankoviću i Darku Milanoviću, te aktivisti iz Štrba Nedjeljku Babiću.

Zahvalnice su odlukama načelnika opštine i predsjednika Skupštine opštine Čelinac dobili preduzeće "Tromeđa SBB", kao i čelinački fotografi Nikola i Vladimir Tadić.

Priznanja pojedincima i kolektivima za dostignuća i doprinos od izuzetnog značaja za razvoj i ugled opštine uručili su načelnik opštine Vlado Gligorić i predsjednik Skupštine opštine Dejan Kurtinović.

Biografije i obrazloženja za dobitnike priznanja zainteresovana javnost može preuzeti OVDJE.

Saradnjom lokalne i republičke vlasti realizovano mnoštvo projekata u Čelincu

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović u svom obraćanju na svečanoj sjednici rekla je da vlasti u Čelincu u saradnji sa Vladom i republičkim institucijama niz godina realizuju brojne važne projekte.

Čestitajući rukovodstvu Čelinca i građanima Dan opštine, Cvijanovićeva je istakla da je ova lokalna zajednica imala brojne izazove u prethodnom periodu, od kojih je posebno pomenula velike poplave, ali da su svi problemi rješevani zajedničkim snagama.

"Čitav niz velikih projekata je realizovano ovdje, počev od gradnje i obnova škola, preko unapređenja lokalne putne infrastrukture. U narednom periodu nastavljamo dalje. Imamo stabilnu opštinsku vlast i stabilne prilike u opštini Čelinac", rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je naglasila da će Vlada Republike Srpske, ali i svi nosioci različitih funkcija na različitim nivoima, dati sve od sebe da realizuju ono što je u interesu građana.

"Želim da zajedno koračamo u budućnost. Republika Srpska sigurno ima dobru budućnost, zajedno sa svim našim lokalnim zajednicama. Ali, da bi ta budućnost bila sigurna i bezbjedna treba nam ono što se zove jaka veza između republičke i lokalne vlasti. Zbog toga sam zahvalna što smo čitav niz godina imali upravo takvu konekciju ovdje", poručila je Cvijanovićeva.

I srpski član Predsjedništva Milorad Dodik čestitao je načelniku i svim građanima Dan opštine.

"Važno je reći da je Čelinac stabilna opština, da ima stabilnu političku, institucionalnu situaciju, da ima dobru saradnju sa republičkim nivoom vlasti i da je u prethodnim godinama riješila gotovo sve otvorene i teške infrastrukturne probleme", rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio na nezapamćene poplave koje su Čelinac zadesile 2014. godine.

"Danas imamo uređeno korito rijeke Vrbanje, imamo novi most čiju gradnju je pomogla i Vlada Srbije. Ovo je najbolji mogući put kojim se kreće opština Čelinac i ja im želim uspjeh na tom putu", naglasio je Dodik.

Cjelovečernji zabavni program na platou uz gradsko šetalište

Slavsku svečanost upotpunio je cjelovečernji zabavni program – koncert estradnih ličnosti, koji je priređen na platou uz gradsko šetalište, a koji su Čelincu poklonili prijatelji Čelinca, dr Vlado Đajić i sponzori.

Koncert je okupio mnogobrojne građane Čelinca, ali i cijele Republike Srpske. Prisutne su zabavljala velika estradna imena: Miroslav Ilić, Rada Manojlović, Ivana Selakov, Milica Pavlović i Mišo Davidović.

Tagovi: