Modriča: Odobreno 16 novih projekata i dva mikrobiznisa

Na ovogodišnji Javni poziv „Omladinske banke“ Modriča prijavila se 21 neformalna grupa mladih i pojedinci sa četiri mikrobiznisa. Za realizaciju je izabrano 16 projekata i dva mikrobiznisa. Vrijednost odobrenih projekata za 2021. godinu je 38.810 KM, od čega su Opština Modriča i Fondacija „Mozaik“ obezbijedili 23.795 KM, a doprinosi iz zajednice su 15.015 KM. Projekti će se realizovati u 12 modričkih mjesnih zajednica, a u male biznise biće uloženo 4.000 KM kroz saradnju sa Fondacijom „Mozaik“.

Svoj biznis narednih dana pokrenuće Sanja Gligorević i Jana Kojić otvaranjem vlastitog Kozmetičkog salona „Elegance“. „U Modriči ima veći broj kozmetičkih salona, ali smo nas dvije odlučile da se okušamo u vlastitom biznisu, budući da imamo iskustvo u tom poslu,“ istakla je Gligorevićka nakon potpisivanja Ugovora o dodjeli 2.000 KM.

Među projektimna neformalnih grupa mladih je i projekat „Dječiji kutak“ u Mjesnoj zajednici Modriči 3 vrijednosti 1.500 KM. „ Mi smo 2010 i 2020. godine u našoj Mjesnoj zajednici realizovali dva projekta, a ove godine planirali smo uređenje dječijeg igrališta sa klackalicama, ljuljačkama i toboganom. Naša Mjesna zajednica je formirana ’90-ih godina i mi se zaista trudimo da nadoknadimo potrebnu infrastrukturu kroz ovakve i slične projekte,“ pojasnio je nosilac projekta Darko Purić.

Načelnik Jovica Radulović je istakao da je opštinska uprava opredijeljena za punu podršku djeci i omladini. „Oni su naša budućnost i mi nastojimo da projekte Omladinske banke realizujemo u što većem broju mjesnih zajhednica. Nadam se da ćemo u narednom periodu biti u prilici da izdvajamo što više sredstava za ove i slične namjene,“ dodao je Radulović.

Direktor programa Omladinske banke Fondacije „Mozaik“ Željko Pauković je nakon potpisivanja ugovora sa korisnicima rekao da mladi ljudi kroz ovakve projekte rješavaju probleme u svojim lokalnim zajednicama, zbog čega zaslužuju punu podršku.

U saradadnji Opštine i Fondacije „Mozaik“ od 2008. godine do sada su realizovana 134 projekta neformalnih grupa mladih iz Modriče. Ukupna vrijednost projekata je 424.608 KM. Sredstva Opštine iznose 135.261 KM, Fondacije „Mozaik“ 111.282, dok su doprinosi iz zajednice 178.065 KM. U dosadašnjoj realizaciji angažovano je preko 1.950 volontera, koji su za realizaciju svojih projekatra uložili 30.000 volonterskih časova. Do sada je realizovan i jedan mikrobiznis.

Radio Modriča