Ko neće „bocu“ - neka slavi Novu godinu kod kuće

Bliži se kraj 2021. godine, pa samim tim ostaje pitanje kako proslaviti predstojeće novogodišnje praznike. Građani su tokom protekle godine to uradili pretežno u svojim domovima ili vikendicama, s obzirom da je zbog situacije sa pandemijom virusa korona bilo dosta ograničenja. Ipak, ove godine predstojeći praznici bi se mogli dočekati u mnogo boljoj atmosferi.

Kada su u pitanju aranžmani za turistička putovanja i aranžmana dočeka Nove godine, turistističke agencije ove godine su ipak dobile mogućnost organizacije te građani mogu da biraju između par aranžmana.

Da nije lako napraviti prave i sigurne ponude proslava novogodišnjih praznika, tvrde iz „Unis Toursa“, ističući da je ova godina manje izazovna od prošle, ali i dalje veoma neizvjesna kada su u pitanju putovanja.

- Gledajući prošlu godinu, ove godine je malo bolja situacija, ali nije idealna. I dalje su neke zemlje zatvorene i ograničene za putovanja. Dosta se komplikuje i sa vakcinacijom i testiranjem. U nekima se može ući samo sa PCR testom ili dokazom o vakcinaciji, dok neke zemlje ne priznaju uopšte vakcine iz BiH - rekla je Milijana ispred „Unis toursa“

Dodaje da su oni pretežno okrenuti aranžmanima koji su sigurniji i manje zahtjevni kada su u pitanju mjere koje uvode države zbog virusa korona.

- Kada su u pitanju destinacije u našoj zemlji, građani najviše traže planinske aranžmane. Jahorina je skoro sva popunjena, dosta intreresovanja je i za Vlašić. Tu su, naravno, i gradovi poput Trebinja i Sarajeva koji nude aranžmane za proslavu praznika. Što se tiče regiona, tu je doček nove godine u Beogradu, Subotici, Budvi, Budimpešti - kažu iz „Unis toursa“.

U „Unis toursu“ kažu da su građani obazriviji ove godine, te da tek u ovom periodu zakazuju svoja putovanja, što je prethodnih godina to bilo mnogo prije. U turističkoj agenciji „Kompas tours“ kažu da građani deset dana pred polazak na put rezervišu neku od destinacija.

- Nije sjajna situacija. Zbog pandemije koja traje već drugu god za redom ne možemo se pohvaliti nekim velikim poboljšanjem. Nemamo sigurne destinacije, nije velika ni zainteresovanost građana. Svi se ustručavaju i čekaju zadnji trenutak da se odluče za neko putovanje - rekao je za mojabanjaluka.info direktor „Kompas toursa“ Mladen Račić.

Račić ističe da je kod njih slična situacija kao i u drugim turističkim agencijama te da najviše upita ima za domaće destinacije i zemlje u komšiluku.

- Svi mi manje više imamo slične ponude. Takve su nam trenutno mogućnosti. Okrećemo se onim destinacijama koje su lakše za organizovati za naše građane. To su najviše naše destinacije u Republici Srpskoj, planinski aranžmani, vikendice,gradovi... Osim toga, građanima su dostupni Istanbul, Beograd i Budimpešta - navodi Račić.

Putovanja u zemlje zapadne Evrope je teže organizovati, skoro i nemoguće, a i zainteresovanost je veoma mala s obzirom na to da je ulazak u ove države veoma komplikovan.

- Češka uopšte ne priznaje vakcine iz Bosne i Hercegovine, Italija je zatvorena za putovanja iz naše države. Njemačka i Austrija traže PCR ili dokaz o vakcinaciji, ali vakcinama koje oni priznaju. Zbog ovakvih komplikacija rijetki su oni koji uopšte pokažu interesovanje za ove zemlje - kaže Račić.

 

D. Eremija