Humanitarni bazar: Šamac za Minju

U Šamcu je, na platou ispred Robne kuće, održan humanitarni bazar za Minju Matić, jednogodišnju djevojčicu iz Kragujevca kojoj je potrebаn novac za liječenje rijetke i teške neuromišićne bolesti. Organizatori bazara su Udružene građana za pomoć licima s posebnim potrebama, Kolo srpskih sestara “Kosovka djevojka” i Udruženje žena “Ivanin zlatni vez”.

I Šamac se, kao i cijela Republika Srpska, uključio u humanitarnu akciju pomoći djevojčici kojoj je hitno potrebna genska terapija u inostranstvu, koja košta oko 2,4 miliona dolara.

Jovana Ćoralić iz Udruženja za pomoć licima s posebnim potrebama opštine Šamac rekla je da Minja Matić iz Kragujevca boluje od spinalne mišićne atrofije, tip 1 i da je liječenje veoma skupo, tako da su u udruženju odlučili da organizuju humanitarni bazar.

Humanitarni bazar smo organizovali u saradnji sa Kolom srpskih sestara i udruženjem “Ivanin zlatni vez”, a sav novac koji prikupimo biće uplaćen za liječenje Minje Matić”, rekla je Ćoralićeva i dodala da građani koji nisu u mogućnosti da dođu na bazar, u humanitarnoj akciji mogu učestvovati pozivom na broj 1433.

Predsjednica Kola srpskih sestara “Kosovka djevojka” Anka Simeunović rekla je da je humanitarni rad i pomoć onima kojima je to potrebno osnovna uloga Kola srpskih sestara i da se uvijek rado odazivaju humanitarnim akcijama.

Mi smo za ovaj humanitarni bazar pripremile neke suvenire, ukrasne i upotrebne predmete koje smo izradile, odjeću koju smo dobile, s spremile smo i nešto hrane”, rekla je Simeunovićeva.

Građani koji su kupovali na bazaru, ili su učestvovali u humanitarnoj tomboli, željeli su na taj način pomoći Minjinim roditeljima da prikupe novac za liječenje. Luka Stanojević iz Tišine je, kaže, motivisan time došao jutros na bazar.

Svako treba da pomogne koliko može, a Šamac je već dokazao da ima humano srce. Nadam se da će Minja brzo ozdraviti, pa da dođe jednog dana i u Šamac da je vidimo”, rekao je Stanojević.

Organizatori ove humanitarne akcije planirali su još jedan bazar u Šamcu, koji će biti održan u subotu, od 9 do 15 časova, ispred Binga.

M. L.