Đokić i Stevandić ruše Dodika u Banjoj Luci?

Skupština Grada Banja Luka počinje sutra, a pred odbornicima će se naći i Prijedlog odluke o usvajanju rebalansa budžeta Grada Banja Luka za 2021. godinu koji je za 17 miliona veći od ovogodišnjeg budžetskog okvira. Kako stvari sada stoje, rebalans bi trebao biti usvojen, jer će za njega glasati odbornici Socijalističke partije i Ujedinjene Srpske. 

Podsjećamo, predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Vlado Đajić rekao je da će odbornici ove stranke prisustvovati sjednici banjolučkog parlamenta ako svaka porodilja dobije naknadu od Grada u iznosu od 500 maraka. 

- Imamo ozbiljne službe koje rade na analizi rebalansa i ozbiljno ćemo pristupiti tome. On ima obavezu da dođe do podataka sve ijedne porodilje. Odluka skupštinske većine je jasna, radimo na pronatalitetnoj politici. Razmišljamo da i sljedeće godine sve porodilje dobiju tu naknadu – kazao je Đajić.

Stanivuković je najavio jda će biti isplaćena jednokratna podrška porodiljama, kao što su tražili odbornici većine u Skupštini grada Banje Luke.

- Želim da vidim dokle su spremni da idu i šta će izmisliti do srijede ili da ne dođu na Skupštinu ili da ne usvoje rebalans budžeta. Već je isplaćena podrška zdravstvenim radnicima onako kako je to bilo predviđeno amandmanom skupštinske većine, uz moju inicijativu i prijedlog za dodatnih 100.000 KM za radnike još četiri zdravstvene ustanove - kazao je Stanivuković. 

Iz Gradske uprave kažu da naknada ne može biti isplaćena porodiljama koje nisu podnijele zahtjev za naknadu. Grad Banja Luka ne raspolaže potrebnim podacima da bi te naknade bile isplaćene.

- Obrada i korišćenje ličnih podataka porodilja na način kako je to Đajić saopštio ne bi bilo u skladu sa Zakonom o matičnim knjigama, niti sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka ukoliko ne postoji zahtjev ili posebna saglasnost lica čiji podaci se obrađuju - kazali su u Gradskoj upravi.

Ukoliko odbornici SNSD-a ne dođu na sutrašnju sjednicu Skupštine Grada, a sve su prilike da neće doći, rebalans budžeta za 2021. godinu neće moći ponovo doći na dnevni red Skupštine Grada narednih 365 dana. Kako stvari sada stoje, o usvajanju rebalansa budžeta odlučivaće odbornici Socijalističke partije i Ujedinjene Srpske. 

Gradski odbor Socijalističke partije, kako saznajemo, smatra da treba glasati za usvajanje prijedloga odluke o rebalansu budžeta. Isti stav imaju i odbornici Ujedinjene Srpske, ali će večerašnji sastanak koalicije pokazati da li će većina ostati pri sopstvenom ili pri Đajićevom stavu. 

G. Dakić

Tagovi: