Dobojska administracija netransparentna

Nakon što su građani Doboja dva puta morali da izlaze na lokalne izbore, te duže nego stanovnici drugih lokalnih zajednica čekaju izborne rezultate, imamo Skupštinu grada za koju je biračima teško utvrditi ko je čini.

Piše: Svjetlana Šurlan, dugogodišnja novinarka unutrašnje politike

Ukoliko vas interesuje ko su odbornici koji bi trebalo da zastupaju građane Doboja i iz koje su stranke, to nećete naći na zvaničnom sajtu Grada.

Gradska administracija ne mari za to da bude ažurna i da predstavi gradsku vlast transparentno, da pokaže građanima ko ih zastupa.

U rubrici u kojoj bi trebalo da budu imena izabranih odbornika i dalje stoji spisak onih koje su građani Doboja birali prije više od četiri godine, na lokalnim izborima 2016. godine.

Zvanične rezultate o tome ko je izabran u gradsku Skupštinu birači mogu da potraže na sajtu Centralne izborne komisije (CIK) BiH, ali i to im ne garantuje da će imati tačnu informaciju ko su dobojski odbornici jer su se neki od izabranih odrekli mandata, neki su zadržali prethodne funkcije, a mandat je pripao drugim osobama koje su, de facto, dobile manje povjerenje građana na izborima.

Takođe, i na drugim rubrikama sajta Grada birači ostaju uskraćeni za informaciju ko ih predstavlja, kome da se obrate i od koga da zahtjevaju odgovornost za (ne)rad. Tako, na primjer u „aktuelnostima“ birači mogu da nađu vijest o konstutuisanju Skupštine grada, ali sve što mogu da saznaju iz te vijesti je ko su predsjednik i potpredsjednik lokalne Skupštine.

U novom sazivu Skupštine je 31 odbornik i to 16 iz SNSD-a, po tri iz DEMOS-a i Koalicije Doboj u srcu, po dva iz SP-a, SDP-a, DNS-a i po jedan iz PDP-a, NDP-a i koalicije SDA-SBiH-HB.

Odgovorni u Gradskoj upravi Doboja, prije svega gradonačelnik Boris Jerinić, trebalo bi da zahtjevaju da administracija radi u najboljem interesu javnosti, građana, i ne samo da na zvaničnom sajtu Grada budu objavljena imena aktuelnih odbornika, već i da pruže dodatne informacije o njima.

Biografija s najosnovnijim podacima, fotografija, kontakt broj ili e-mail adresa najmanje je što bi birači trebali da imaju dostupno za svakog odbornika.

Ovaj vid ažurnosti nije bio svojstven Doboju ni ranije, pa tako i za odbornike u prošlom mandatu birači nisu imali dostupne prethodno navedene informacije.

Čak ni informacije o samom gradonačelniku Jeriniću nisu ažurirane u skladu s posljednjim izborima. Navode se podaci o njegovoj bogatoj političkoj karijeri (bez detalja o tome da je funkcije obavljao kao kadar SDS-a), te kako je za prvog čovjeka Doboja izabran na prijevremenim izborima 2019. godine. Ažurirano je samo da je član Glavnog odbora i Političkog savjeta stranke SNSD - Milorad Dodik. 

Doboj je status Grada dobio 2012. godine, ali je daleko od transparentnosti koju bi trebalo da ima, a da ne govorimo o odgovornosti i o tome da bi gradonačelnik i svaki odbornik redovno, bar putem zvaničnog sajta Grada, trebalo da informišu građane šta i kako rade u njhovom interesu, da im budu dostupni i da im „podnose račune“.

Neažurnost i netransparentnost sigurno nisu dobar pokazatelj ni investitorima koji su u potrazi za lokalnom zajednicom u koju će investirati. Sasvim je sigurno da za svoj novac očekuju ažurnu, odgovornu, organizovanu i sposobnu administraciju, a Doboj tu sliku, trenutno, ne odaje.