Detalji pljačke u Česmi: Žrtvu vezali i zaključali, spasio ga komšija

Kada je Banjalučanin Radenko K. krenuo da nahrani životinje na imanju u naselju Česma nije ni slutio da će taj dan bukvalno spasiti život komšiji Dragi R. (65), koji je već bio iznemogao u pokušaju da se oslobodi jer su ga pljačkaši, koji su mu obili kuću, vezali i zaključali.

Naime, banjalučka policija uhapsila je danas ujutro Želimira Petkovića i Aleksandra Balabana zbog sumnje da su u ovom naselju vezali i opljačkali čovjeka, nakon čega su pobjegli sa lica mjesta i uhapšeni su nepuna dva sata nakon pljačke. Ekipa "Nezavisnih" u petak nije zatekla Dragu R. kod kuće, jer je bio na ljekarskim pregledima nakon šoka koji je preživio.

Riječ je, kako kažu komšije, o čovjeku krhkog zdravlja, dijabetičaru koji je nakon svega pretrpio stres, a inače živi sam jer su mu djeca u inostranstvu.

To jutro dok je pio čaj u svojoj kući upali su mu pljačkaši oko 6.30 sa fantomkama na glavi i povikali "policija". Siroti čovjek još nije ni shvatio šta ga je snašlo, a već su ga oborili na pod, zavezali i ispremetali kuću.

"Svako jutro iz Lazareva dolazim na imanje da hranim životinje. Došao sam oko osam sati i čuo komšiju Dragu kako jauče. Kuća je bila zaključana pa sam nekako našao rezervni ključ. Zatekao sam ga iscrpljenog i ugruvanog, a na leđima su mu bile vezane lisice, dok je kuća bila ispreturana", rekao je za "Nezavisne" komšija Radenko K.

On je odmah pozvao policiju i rodbinu napadnutog komšije.

Policija je ubrzo uhapsila osumnjičene na parkingu u blizini pivare, a kod njih su pronađeni određeni predmeti. Kod uhapšenih je pronađen i oduzet novac, kako saznajemo oko 850 maraka, nakit, fantomke, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem ovog krivičnog djela, takođe i oružje za koje se istražuje da li je korišteno.

"U Policijskoj upravi Banjaluka u 8.20 zaprimljena je prijava da je u banjalučkom naselju Česma izvršeno razbojništvo, te da je oštećeni pronađen vezan, a da su počinioci pobjegli. Efikasnom reakcijom policije osumnjičeni su pronađeni i uhapšeni", saopštila je PU Banjaluka.

Osim Dragine kuće, kako saznajemo, obijena je šupa, kao i kuća njegovog brata, a osumnjičeni pljačkaši su prema prvim informacijama tu došli pješke.

Kako smo saznali od mještana, žrtva nije poznavala uhapšene muškarce, a velika je vjerovatnoća da su ga "tipovali".

Naime, prema pričama mještana, nepoznate muškarce danima ranije viđali su u blizini Dragine kuće, koja je inače na kraju ulice.

"Tu su znali ponekad doći mladi parovi, ali nekoliko dana zaredom počeli su dolaziti sumnjivi mladići. Bilo ih je više i pušili su u autu, a to je već postalo sumnjivo, pa smo sve bili prijavili policiji. Kada su policajci dolazili da ih provjere, tog automobila tada nije bilo", rekao je jedan mještanin.

Policija je u petak vršila kriminalističku obradu uhapšenih i radila po navedenom predmetu.               

Inače, osumnjičeni su odranije poznati po izvršenju krivičnih djela.

(Nezavisne)