Budući spomen park još čeka eksproprijaciju

Još nema dogovora da li će se spomenik poginulima borcima VRS sa dobojskog područja u posljednjem otadžbinskom ratu graditi u gradskom parku ili kod novosagrađenog Spomen hrama presvete Bogorodice, podignutog u pomen svim žrtvama oslobodilačkih ratova u novijoj istoriji srpskog naroda.

Vlada Republike Srpske je krajem 2019. godine donijetom odlukom utvrdila da je od opšteg interesa gradnja Spomen parka “9.januar” u Doboju kod Spomen hrama, dozvolivši za njegovo formiranje eksproprijaciju 12.674 kvadratna metra zemljišta u privatnom vlasništvu  i dijelu zemljišta kojim je raspolagao Grad.

Međutim, osim poziva uknjiženim vlasnicima zemljišta oko hrama, zbog pandemije nije se dalje odmaklo i Spomen park je još na čekanju. Nezvjesno je kada će posao na izuzimanju zemljišta biti okončan i da li će započeti gradnja i u ovoj godini.

Sudeći po “baštovanima” koji su pred zimu ponovo zaposjeli zemljište predviđeno za eksproprijaciju, uzorali ga i uštijali za sadnju na proljeće, oni su pogotovo ubjeđeni da se do daljneg i na duže vrijeme odgađa realizacija projekta.

Davanjem ovog naziva budućem Spomen parku, Doboj bi trebao realizovati inicijativu o davanju imena po datumu kojim se obilježava Dan RS u svakoj od lokalnih zajednica u RS. U zavisnosti po opredjeljenju lokalnih vlasti, naziv “9.januar” u gradovima i opštinama dati su za ulice, trgove, ustanove, institucije ili neke druge subjekte.

Lj. Đ.

Tagovi: