Budući saziv skupštine Doboja, izvjesna odricanja od mandata

Nakon obrađenih svih 106 biračkih mjesta za Skupštinu grada Doboj cenzus je prešlo devet stranaka, dok ih je na izborima 15. novembra bilo svega pet sa procentom većim od tri odsto osvojenih glasova izašlih na izbore, koliko iznosi cenzus za učešće u dodjeli mandata.

Prema raspodjeljenim mandatima, SNSD će u budućem skupštinskom sazivu imati više od polovine od ukupno 31 raspoloživih mandata za SG Doboj, odnosno 16.

CIK je mandate iz tog političkog subjekta prema broju preferencijalnih glasova dodijelio Sanji Vulić, Igoru Petroviću,  Mladenu Gajić, Radoslavu Nikoliću, Milenku Cvijanoviću, Nini Bukejlović, Aleksandru Goganoviću, Srećku Rekanoviću, Zoranu Blagojeviću, Slavku Pejiću, Iliji Josipoviću, Miroslavu Gavriću, Miroslavu Miloševiću, Radetu Milačku i Mladenu Filipoviću.

Međutim, kako stvari stoje, izvjesno je da će se mandata odreći poslanik u Paralemntu BiH Sanja Vulić i direktori preduzeća "Elektrodoboj" Milenko Cvijanović i Opšte bolnice Mladen Gajić zbog nespojivosti funkcija, pa će mandati pripasti narednim na listi SNSD Slobodanki Panić, Alenu Starčeviću i Vedrani Aladžić.

DEMOS će imati tri odbornika, mandati su pripali Slađanu Joviću, Milošu Radonjiću i Veljku Jaćimoviću, ali će se i predsjednik te stranke Jović najvjerovatnije odreći mandata, jer se nalazi na funkciji direktora preduzeća "Gradska toplana" čiji je Grad osnivač. U tom slučaju njegovo mjesto će zauzeti slijedeći na listi DEMOS Vili Petrović.

Koalicija "Doboj u srcu" takođe ima tri mandata, koji su dodjeljeni Sevlidu i Amiru Hurtiću i Anisu Husakoviću.  

Dva mandata koja pripadaju SP dobili su Rade Tešić i Vedran Gligorić, Koalicije SDP BiH-HS Almiru Džaniću i Esminu Mahmutoviću i DNSovim Slavku Gligoriću i Dejanu Kovačeviću. Kako je Gligorić već poslanik u NSRS, njegov mandat izvjesno je pripašće slijedećem na listi te stranke Mladenu Lazareviću.

Po jedan mandat nakon ponavljanja glasanja u nedjelju 21. februara pripadaju PDP, NDP i SDA-SBiH-HB. Mandati sa najvećim brojem pojedinačnih glasova pripadaju iz PDP Oliveri Nedić, NDP Sretku Đurkoviću i Koalicije SDA-SBiH-HB Senahidu Spahiću.

Svega osam glasova nedostajalo je da mandat u SG Doboj pripadne i SDS, ali su ostali uskraćeni da i njihov nosilac liste i povjerenik Gradskog odbora uđe u skupštinske klupe. Za to postoje male šanse, iako je zatraženo ponovno brojanje glasova, a sa posljednje sjednice CIK izvjesno je i da će Narodni pokret "Banjaluka zove" tražiti ponovno brojanje svih nevažećih listića. Taj zahtjev su uputili prije utvrđivanja rezultata pa je on odbačen kao preuranjem, pa će ga CIK ponovo razmatrati nakon što je utvrdio rezulate.

Kada je riječ o CIK, oni su podnijeli nadležnom tužilaštvu krivičnu prijavu za nepravilnosti na izborima 15. novembra prov članova Biračkih odbora i drugih koji su po njima činili izborne nepravilnosti iloi prevare. Sadržaj prijave nisu željeli da otkrivaju, a član tog izbornog tijela Vanja Bjelica-Pritina je na poslednjoj sjednici CIK izvela zaključak da su ponovljenim rezultatima izbora izmjenjeni rezultati u odnosu na poništene rezultat onemogućavanja pripisvanja glasova od birača koji nisu izašli a birališta, odnosno fiktivnih birača, a ne manjom izlaznošću.

Pritom je bez sumnje aludirala na umanjen broj mandata SNSD sa 2o prvobitno zagarantovanih na 16 i nemogućnost dopisivanja preferencijalnih glasova favorizovanim kandidatima političkih subjekata, jer su neki od njih imali manje i do 15 000 manje preferencijalnih glasova u odnosu na poništene izbore.

 LJ. Đurić

Tagovi: