Banja Luka oborila rekord po broju turista

Banja Luka je, od kada se mjeri turistički promet, ove godine dostigla najveći broj dolazaka za devet mjeseci - 66.691 dolazak ili 79,7 odsto više nego u istom periodu lani kada je evidentirano 37.120 dolazaka, izjavila je Srni stručni saradnik za odnose sa javnošću gradske Turističke organizacije Branka Branković.

Brankovićeva je navela da su za devet mjeseci ove godine evidentirana 103.374 noćenja ili 77,8 odsto više u odnosu na prošlu godinu, kada je bilo 58.702 noćenja.

Ona je pojasnila da su u pitanju statistički pokazatelji, broj dolazaka i noćenja kada je riječ o hotelima, motelima i hostelima, ali da u ovom slučaju nije obuhvaćen "stan na dan".

- Statistika u ovom slučaju ne obuhvata apartmanske smještaje i kuće za odmor, seoska domaćinstva i vikendice, tako da su podaci o broju noćenja i dolazaka sigurno mnogo veći nego što je statistika i pokazala - istakla je Brankovićeva.

Ona je ukazala da se dešava da ni svi registrovani smještajni kapaciteti nisu ažurirani, niti prijavljuju tačan broj gostiju, te navela da Banju Luku u sve većem broju posjećuju turisti iz zemalja koje su sa ovim gradom povezane avio-linijama.

Kada je riječ o broju noćenja, Brankovićeva je ocijenila da je ta brojka barem 2,5 puta veća nego što statistika prikazuje.

Ona je zaključila da je Banja Luka po broju dolazaka i dalje prvi grad u Srpskoj, a četvrta turistička destinacija po broju noćenja.

nezavisne.com

Tagovi: