Amerika ažurira popis sankcija za BiH

Amerika je juče objavila nove sankcije kojima su, među ostalim, obuhvaćeni biznismeni s Kosova Zvonko Veselinović i Milan Radoičić te još sedam osoba.

Novinar Al Jazeere Ivica Puljić je u gostovanju za ovaj medij iz Vašingtona govorio o sankcijama, ali je spomenuo i Bosnu i Hercegovinu.

“Čini mi se da su Amerikanci krenulo odozdo umjesto odozgo. Da su primijenili taktiku da idu na ljude koji nisu toliko politički angažovani ili nisu na visokim političkim funkcijama , što ne znači da neće doći na red oni koji to jesu”, kazao je Puljić.

Naglasio je da je to prvi potez američke administracije.

“Danas je (juče, op.a.) ažurirala svoj popis sankcija za zapadni Balkan. Biće toga još mnogo. Vidio sam na stranici Ministarstva finansija da se ažurira i popis za Bosnu i Hercegovinu. Biće još dosta imena, ne samo pojedinaca već i raznih firmi. Očigledno se ide na ono što se i govorilo, na korupciju, na one koji su korumpirani. Treba očekivati ovih dana i pomno pratiti šta će se objavljivati na stranici Ministarstva finansija”, kazao je, između ostalog, Puljić.

Dodao je da su to ozbiljne stvari, a da je ovo tek početak.

(bl portal)

   

Tagovi: