Doboj postao grad murala FOTO

Doboj je u poznat kao grad na tri rijeke iznad kojeg se ponosno izdiže drevna gradina. Grad sporta, te čvorište transporta i kultura BiH. Mjesto bogate istorije, a u poslednjih par godina, postao je prepoznatljiv i kao grad murala.

Tako su danas destine zgrada u Doboju ukrašene muralima poznatih ličnosti, a prijedlozi za nove radove svakodnevno pristižu i od predstavnika Zajednica etažnih vlasnika.

Ekspanzija oslikavanja stambenih objekata muralima počela je radovima Dobojlije Denija Božića nakon katastrofalnih poplava koje su tokom 2014. godine zadesile ovaj grad.

To je bio efikasan načina za uređenje oronulih fasada na zgradama.

“U početku su na objektima čiji eksterijer nije bio adekvatno uređen bili predstavljeni crteži simbola grada – `ćiro` i srednjevjekovna tvrđava `Gradina`”, rekli su u Turističkoj organizaciji grada Doboja.

Nakon toga nacrtano je desetak murala poznatih javnih ličnosti sa prostora bivše Jugoslavije, među kojima i likovi Nikole Tesle, Ive Andrića, Silvane Armenulić, Novaka Đokovića i Branka Ćopića, te brojnih glumaca, pjevača i svjetskih umjetnika.

Prema informacijama iz Turističke organizacije grada Doboja u gradsko Odjeljenje za prostorno uređenje svakodnevno pristižu novi zahtjevi predstavnika zajednica etažnih vlasnika, koji u muralima vide dobar način da urbanizuju objekat i uklone sivilo starih fasada.

U našoj galeriji možete pogledati fotografije nekih od dobojskih murala koje je uslikala Nataša Vajić i objavila na blogu Dreamexplore.org.

„Ideja za ovu priču bila je prijateljičina, našeg dragog moderatora Dream&Explore fejsbuk stranice i nerazdvojne saputnice Dream&Explore ekipe na našim mnogim putovanjima – Nataše Radonjić. Štaviše, ona me je i provela kroz grad ukazujući na sve skrivene murale zavučene u pješačke zone, prolaze i slabo posjećene uličice. Kao osoba koja više preferira švrljanje gradom autom, ovo mi je bila prava mala avantura na domaćem terenu“, napisala je Nataša Vajić na svom blogu.

Ona je fotografisala murale Novaka Đokovića, glumačkih velikana Milene Dravić i Dragana Nikolića, Bate Živojinovića, Nikole Simića, Milorada Mandića Mande, Miodraga Petrovića Čkalje, Pavla Vuisića, Nebojše Glogovca, do stranih imena poput Rej Čarlsa, Džoni Depa, Bona, Majkl Džeksona. Tu su i Dobojlije, pjevačica Silvana Armenulić i rukometaš Danijel Šarić.

Mnoge zgrade i zajednice etažnih vlasnika su naručivale i scene iz filmova, istorije ili književnosti. Tako sada možete u Doboju pronaći i murale sa Džokerom i njegovom djevojkom Harli Kvin, kaubojske scene, scenu iz filma “Maratonci trče počasni krug”, Skubi Dua, Napoleona, gusare iz Stivensonovog “Ostrva sa blagom”.

„Grad je iz dana u dan sve bogatiji ovim fantastičnim umjetničkim djelima. A otkud ideja i ko je zaslužan? Postoji samo jedno ime, koje je u Doboju vrlo poznato. Deni Božić. Momak koga ćete možda upravo vi sresti na njegovom narednom projektu, dok na ljestvama i sa slušalicama u ušima, ignorišući zbivanja na ulici i slušajući muziku, kreira novo djelo. Ono što je počelo kao njegovo umjetničko ispoljavanje i eksperimentisanje vlastitog potencijala na ulici, nakon katastrofalnih poplava 2014. godine je postala potreba grada za estetskim prikrivanjem užasnih posljedica poplave“, ispričala je Nataša.

Ona dodaje da bi za Doboj, koji se polako označava kao grad murala, bilo jako dobro da izradi mapu sa svim ucrtanim muralima, kao dio turističke brošure.

Izvor: www. dreamexplore.org

Tagovi: