Zimski hobi odbornika : Za praznike u dvorištu napravio pravo kiparsko remek djelo od snijega

Dok posljednjih dana u Tomislavgradu čak i komunalci muku muče kuda će s velikom količinom snijega, dotle se opštinski odbornik Ćikeša Čolina iz Borčana raduje što većem snijegu poput djeteta.

On je za protekle praznike u dvorištu kuće napravio pravo kiparsko remek-djelo od snijega – namještaj za dnevni boravak i razonodu ispred kuće.

Uz garnituru za sjedenje, napravio je i snježni stolić, na koji je domaćinski postavio piće i suhomesnate delicije, te jedva čekao da mu ko navrati od komšija i poznanika da ih praznično počasti u neobično lijepom snježnom ambijentu.

Duvnjaci kažu da Ćikeša nimalo ne škrtari ni pri rezanju meze ni pri trošenju snijega, od kojeg je ovih dana napravio i snježne konje, malu duvanjsku ergelu, naravno, imajući kao inspiraciju livanjske divlje konje, koji u potrazi za hranom ponekad zagaze i na duvanjsku teritoriju, kažu i do Ćikešinih Borčana.

Ćikeša je svjestan da od djetinjstva u njemu čuči likovnjak. Znali su to i njegovi nastavnici, školske kolege i poznanici.

Jedan od njegovih brojnih crteža završio je svojevremeno i na likovnoj izložbi srednjoškolaca u Sarajevu, a radilo se o portretu njegovog profesora Mate Kelave.

Kako vrijeme odmiče, Ćikeša u sebi sve više otkriva i kipara. Za sada snježnog, a u još zrelijim godinama, ko zna kakvog, piše avaz.ba.