Grbić: 4.000 vozača iz Srpske u zemljama EU

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske Nikola Grbić rekao je danas povodom 15. januara - Dana vozača i auto-mehaničara, da je položaj auto-prevoznika i vozača u Srpskoj i BiH iz godine u godinu sve teži, te da je lani oko 4.000 vozača iz Srpske otišlo u zemlje EU.

On je ocijenio da vozači tamo nisu radnici, već robovi.

- Takođe, u posljednjih godinu i po dana iz Republike Srpske i BiH više od 900 prevozničkih firmi registrovale su se u zemljama EU, što jasno pokazuje u kakvom je trenutno stanju oblast prevoza - naveo je Grbić.

On je rekao da nadležne institucije nemaju sluha za probleme sa kojima se susreću vozači i auto-prevoznici, kao što su loši uslovi na carinskim terminalima i visoka cijena goriva.

Grbić je istakao da na biroima za zapošljavanje u Republici Srpskoj nema profesionalnih vozača, da autobuse voze početnici ili penzioneri, a da prevozničke firme kada ostanu bez vozača parkiraju svoje kamione po nekoliko mjeseci.

- Nadležne institucije trebalo bi da daju stimulacije za polaganje vozačkih ispita, a najavljeno je poskupljenje polaganja, što je dodatni problem. Ako hoćemo da imamo profesionalne vozače moramo im stvoriti uslove, od polaganja vozačkih ispita do uslova rada - kaže Grbić.

Prema njegovim riječima, ukoliko se nastavi ovakav trend, za par godina Republika Srpska i BiH ostaće bez vozača, te poručio nadležnim institucijama BiH i Republike Srpske da kroz razgovor, zajednički, dođu do rješenja ovog problema, prenose agencije.

Obilježavanje Dana vozača i auto-mehaničara počelo je 15. januara 1960. godine u svim republikama bivše Jugoslavije. Te godine, jugoslovenski predsjednik Josip Broz Tito postao je počasni član Saveza vozača i auto-mehaničara Jugoslavije, pa se taj dan i počeo obilježavati kao praznik.

Tagovi: