Dobojski dijalizni pacijenti zahtijevaju nastavak isplate invalidskih naknada

Dijalizni pacijenti zahtijevaju da Vlada Republike Srpske nastavi isplatu naknada od po 100 KM i obnavljanje ugovora sa Fondom zdravstvenog osiguranja za sufinansiranje troškova transplantacije u Italiji, rekla je predsjednik Udruženja dijaliziranih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika regije Doboj Dragana Gligorić.

Ona je danas rekla novinarima da dijaliznim pacijentima već četiri mjeseca kasni isplata naknada, a da su iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske obaviješteni da novi resorni ministar Alen Šeranić “nije upoznat o situaciji”.

Gligorićeva je istakla da dijalizni pacijenti nemaju vremena da čekaju i da su nadležnim ostavili rok do marta da ispoštuju dogovor iz maja 2016. godine, kada su sa tadašnjim predsjednikom Vlade Srpske Željkom Cvijanović definisali bolja rješenja kada je riječ o tretmanu hemodijaliznih pacijenata u dijaliznim centrima, kao i statusna rješenja.

Ona je navela i da od Vlade zahtijevaju formiranje koordinacionog tima za kadaveričku transplantaciju u Republici Srpskoj.

- Dobili smo riješenje o stoodstotnoj invalidnosti, ali sa njim ne možemo ništa, te tražimo od nadležnih institucija da se novčana naknada plaća po rješenju, a ne nečijoj dobroj volji, - rekla je Gligorićeva.

Ona je apelovala da brojni problemi budu riješeni kako Udruženje ne bi bilo prinuđeno na to da se korisnici isključuju sa tretmana dijalize ili da svoja prava ostvaruju pred zgradom Vlade Srpske.

Miroslav Dragić iz Boljanića na hemodijalizi je 11 godina, kaže da bez novčane naknade od 100 KM nije u mogućnosti da kupuje lijekove, s obzirom na penziju od svega 200 KM.

Blažen Jovanović iz Lipca, koji je i slijep, kaže da zbog tjelesnog oštećenja nije u mogućnosti da radi, a bez novčane neknade ne može nabaviti lijekove, ni obezbijediti liječenje za insulinsku terapiju kao prateću bolest.

Dijalizni pacijenti kažu da su zadovoljni tretmanom u hemodijeliznom centru u Doboju, za koji kažu da se susreće sa nedostatkom kadra, pišu Agencije.