Bosansko Grahovo: Srpska porodica 23 godine bez struje, vode i krova nad glavom

Milovan i Žarko Kalaba iz srpskog sela Bastasi u Bosanskom Grahovu 23 godine žive bez struje, vode i krova nad glavom, čekajući na obnovu kuće koja im je porušena u proteklom ratu.

Žarko Kalaba kaže da njegova porodica 23 godine traži da im se obnovi kuća, ali da nailazi samo na obećanja vlasti u Federaciji BiH.

- Krov nad glavom nam je najbitniji, živimo bez vode, struje, prozora i vrata. Moram da se snađem da kupim brašna kako bismo preživjeli - kaže on, prenose agencije.

On ističe da mu najteže pada što vlasti ništa ne rade, samo obećavaju i na tome sve ostane.

Njegov brat Milovan navodi da su jedno vrijeme spavali u rovu, ali da je bilo i gorih situacija.

- Život je težak, ljudi se snalaze na sve načine da opstanu. Ljeti radimo za dnevnice, ali i to je rijetko. Ni socijalnu pomoć nemamo, faktički živimo na milosti komšija koji nam donesu hrane kako bismo preživjeli”, naveo je Milovan Kalaba.

Predsjednik Zavičajnih socijaldemokrata Mile Marčeta ocijenio je za Srnu, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava - 10. decembra, da su brojnim Srbima, povratnicima u Livanjski kanton, ugrožena osnovna ljudska prava, a kao nadrastičniji primjer naveo je porodicu Kalaba.

- Porodica Kalaba od 1997. godine traže da im se obnovi kuća, ali niko nema sluha za njihove vapaje za pomoć. Žive bez struje, vode, krova nad glavom. To je tragedija države u kojoj živimo”, rekao je Marčeta Srni.

On je apelovao na sve institucije vlasti u BiH, političke subjekte i nevladin sektor da se porodici Kalaba i drugim srpskim povratnicima hitno pomogne.

- Od Dejtonskog sporazuma do danas sam upozoravao kantonalne, federalne i vlasti na državnom nivou na težak položaj Srba u Federaciji BiH /FBiH/, sa posebnim akcentom na stambeni prostor i infrastukturu. Izrazito težak položaj Srba je u Livanjskom kantonu gdje su se brojni Srbi vratili na svoja vjekovna ognjišta”, rekao je Marčeta.

On je ocijenio da, ukoliko se ovako nastavi, Srba u FBiH uopšte neće biti.

- Ovakvim nastupom FBiH tjera Srbe sa svojih vjekovnih ognjišta. Pitanje je da li ljudska prava postoje za povratnike, koji su najugroženija kategorija stanovnika BiH”, kaže Marčeta.