Usvojen nacrt budžeta Prnjavora: Za kapitalna ulaganja oko 1,3 miliona KM, sportistima više novca

Skupština opštine Prnjavor usvojila je juče nacrt budžeta za 2019. godinu u iznosu od 14.800.000 KM, što je za oko 30 odsto manje u odnosu na planirani budžet za ovu godinu.

Javna rasprava o nacrtu budžeta za 2019. godinu, u kojoj će moći da učestvuju svi zainteresovani građani, biće održana u subotu, 15. decembra.

Na sjednici usvojen je i rebalans budžeta za 2018. godinu prema kojem planirana budžetska sredstva iznose 22.793.379,00 KM, što je u odnosu na usvojeni budžet više za 7,34 odsto.

Načelnik Odjeljenja za finansije opštine Prnjavor Aleksandar Njegomirović kaže da je na ovakvu projekciju budžeta veliki uticaj imao planirani rast prihoda od PDV-a koji se očekuje u sljedećoj godini.

– Kada na plan kapitalnih ulaganja projektovanih na oko 780.000 KM dodamo 260.000 KM za izgradnju Vatrogasnog doma i 257.000 KM koji će se realizovati kroz poseban program utroška namjenskih sredstava, vidimo da će kapitalna komponenta budžeta biti veoma izražena i u 2019. godini – rekao je NJegomirović.

On je napomenuo da će sredstva za subvencije, kao i stipendije učenika i studenata, ostati na nivou iz prethodne dvije godine, dodajući da je određeno povećanje predviđeno kod grantova sportskim klubovima.

Predsjednik Skupštine opštine Željko Simić izrazio je uvjerenje da će budžet za narednu godinu biti usvojen u narednih petnaestak dana.

– Nakon javne rasprave, u kratkom roku zakazaćemo novu sjednicu Skupštine opštine na kojoj će biti razmatran prijedlog budžeta sa svim sugestijama koje dobijemo. Očekujem da za 10 do 15 dana Skupština usvoji budžet za narednu godinu –  kaže Simić.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš rekao je da je 2018. bila godina u kojoj je bilo najviše investicija, godina u kojoj su predsjednik Republike Srpske i Vlada Srpske najviše pomogli ovoj lokalnoj zajednici, što govori o dobroj saradnji lokalne i republičke vlasti.

– Budžet za narednu godinu biće razvojni. Očekujemo i dalje podršku viših nivoa vlasti – naveo je Tomaš.

On je pozvao sugrađane da u subotu, 15. decembra, u 17 časova u Domu kulture prisustvuju javnoj raspravi o Nacrtu budžeta za 2019. godinu, te da daju prijedloge i sugestije o ovom dokumentu.

Opozicioni SDS nije dao podršku rebalansu budžeta za 2018. godinu i Nacrtu budžeta za narednu godinu.

Šef kluba odbornika SDS Slaviša Jenjić kaže da u ovoj stranci smatraju da je rebalans trebalo usvojiti prije utroška sredstava, a da su se u budžetu za narednu godinu trebala naći i sredstava za izgradnju vodovoda u južnom dijelu grada i za izgradnju spomen-obilježja.