Pakleni plan Čubrilovića za ostanak na vlasti

Nedeljko Čubrilović, nakon što je u srijedu na sjednici Predsjedništva DNS smijenjen sa funkcije zamjenika predsjednika ove stranke, bjesomučno se bori da iznađe bilo kakav način da promjeni tu odluku. Posljednji pokušaj u toj namjeri je skup koji je zakazao u nedjelju u 18:00 časova u Banjaluci, a na kojem bi okupljanje radi  iskazivanja javne podrške njemu od strane dijela njegovih pristalica iz Banjaluke -proglasio za zvaničnu sjednicu Skupštine DNS na kojoj bi bila donesena odluka o poništenju odluke Predsjedništva o njegovoj smjeni i bio upućen zahtjev Marku Paviću, lideru Demokratskog narodnog saveza, da podnese ostavku – tvrde izvori našeg portala odlično upućeni u situaciju unutar DNS.

Po njihovim saznanjima, Čubrilović ima pakleni plan da nakon toga medijima obznani da je odluka Predsjedništva o njegovoj smjeni bila nelegitimna, te da ju je zbog toga Skupština stranke poništila. Po tom planu, on namjerava da, nakon što isfingira da je najjači igrač u DNS-u, u ponedjeljak dođe na sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske i u skupštinske klupe sjedne kao zamjenik predsjednika DNS-a i da čeka da ga skupštinska većina, na prijedlog SNSD, NDP, ili nekoga od poslanika Obrenove grupe, izabere za predsjednika Skupštine RS. On računa da bi na glasanju sigurno imao 42 glasa i da bi uz sebe imao dva ili tri poslanika DNS iz novog saziva Narodne skupštine RS.

- Prvobitni plan bio mu je da u toj nakani uza sebe ima osam poslanika (bez trojice „DNS-ovih mangupa“), ali sve je krenulo nizbrdo nakon sjednice Predsjedništva stranke, na kojoj mu je oduzeta funkcija zamjenika predsjednika, uz obrazloženje da je Čubrilović jedan od kreatora smjena kadrova DNS-a, otkrivaju naši izvori i dodaju:

- Čubrilović je najprije pokušao da isfingira priču da uza sebe ima osam poslanika, pa kada mu je taj pokušaj propao, onda je smislio da prikaže da ima ogromnu podršku opštinskih odbora DNS. U tu svrhu krenuo je u medijsku kampanju, tvrdeći da mu stižu podrške sa svih strana, ali dobio je podršku svega nekoliko opštinskih odbora, Pale, Sokolac, Čelinac, Stanari. Kada je vidio da mu taj trik neće upaliti, funkcioneri Gradskog odbora DNS Banjaluka, bliski njemu, počeli su davati izjave da Glavni odbor stranke mora verifikovati odluku Predsjedništva. Kada ni to nije upalilo, Čubrilović je prešao na novi plan, da je za to najmerodavnija Skupština DNS. U prilog ovoj tezi govori današnja izjava Borana Bosančića medijima, u kojoj tvrdi da "Ukoliko Glavni odbor ne želi da stavi van snage odluku o smjeni Čubrilovića, jer je on, takođe, formiran većim dijelom od kooptiranih članova, a ne onih koji su izabrani na redovnim unutarstranačkim izborima, očekujemo da to uradi Skupština DNS-a".

I to je, po riječima izvora našeg portala, ključna tačka njegovog plana. Navode, dalje, da zbog toga tokom popodneva i večeri njemu odani članovi DNS dobijaju poruke i pozive da dođu na skup podrške njemu (i da povedu sa sobom još nekoliko ljudi)  u Banjaluku u nedjelju  u 18 časova, a koji bi se pretvorio u zasjedanje lažne Skupštine DNS, za šta bi Čubrilović obezbijedio ogromnu medijsku pažnju.