Žene čine 80 odsto pacijenata sa oboljenjem štitne žlijezde

Specijalista nuklearne medicine Predrag Laketić rekao je sinoć u Doboju na predavanju “Štitasta žlijezda i zdravlje žene” da, prema statistikama, oko 80 odsto pacijenata sa nekim od problema štitne žlijezde čine žene.
 

On je naveo da najveći procenat pacijentkinja sa ovim problemom su žene u periodu menopauze, ali da se u praksi vide i sve mlađe osobe.

Laketić smanjenje starosne granice tumači realnim povećanjem oboljelih, ali i sve boljom dijagnostikom.

Prema njegovim riječima, i lake promjene na štitnoj žlijezdi mogu da utiču na reproduktivnu sposobnost žene, odnosno da li je moguće ostati u drugom stanju i da li će ta trudnoća biti ista kao i kod osobe koja nema problema sa štitnom žlijezdom.

– Kod pacijenata postoje mnoge nedoumice koje se odnose na samodijagnostiku i terapiju poremećaja štitne žlijezde, a najčešće pacijenti zaziru od određenih i dijagnostičkih i terapijskih procedura – rekao je Laketić.

On je dodao da je u suštini najbitnije pacijentima predočiti sve aspekte bolesti i modalitete liječenja.

Predavanje “Štitasta žlijezda i zdravlje žene” organizovalo je Aktiv žena SP-a iz Doboja, u okviru projekta “Zajedno, sigurno i snažno u borbi protiv steriliteta”.

Predsjednik dobojskog Aktiva žena SP-a Branislava Dević izrazila je zadovoljstvo što je šesto po redu predavanje o reproduktivnom zdravlju animiralo bračne parove da podrže formiranje bračnog savjetovališta, budući da u Doboju ne postoji organizacija, odnosno savjetovalište za ovaj problem u porastu.

Ona je najavila da će iduće predavanje biti posvećeno endokrinologiji.

Odbornik SP-a u Skupštini grada Doboj Srđan Todorović najavio je da se projekat “Zajedno, sigurno i snažno u borbi protiv steriliteta” neće zaustaviti samo na predavinjima, već će odbornici ove stranke u lokalnoj skupštinu uputiti prijedlog da se u budžet za narednu godinu uvrste sredstva za podršku bračnim parovima za vantjelesnu ili potpomognutu oplodnju, s obzirom da dobojska lokalna uprava ne izdvaja sredstva.

(Agencije)