Doboj: Visoka politika odgodila lokalnu sjednicu

Predizborna kampanja i visoka politika razlozi su zbog kojih odbornici Skupštine grada Doboja do izbora neće sjesti u klupe lokalnog parlamenta, koji je zadnji put zasjedao 16. jula.

Murvet Bajraktarević, predsjednik Skupštine grada (SBiH), kaže da su, poučeni ranijim iskustvima, željeli da izbjegnu korištenje govornice u predizborne svrhe, te će lokalni parlament zasjedati odmah nakon izbora.

– Htjeli smo da izbjegnemo prepucavanja, a i gradonačelnik je kontaktirao predsjednike klubova odbornika i nakon dogovora s njima odlučeno je da se sačeka sa skupštinskim zasjedanjem – navodi on.

Veoma je teško zakazati skupštinsko zasjedanje u finišu predizborne kampanje, smatra Slobodan Vasiljević, odbornik PDP-a, jer se, kako kaže, za govornicom mogu otvoriti mnoga nezgodna pitanja.

– Ta pitanja će možda kanalisati izbornu volju građana na drugi način u odnosu na onu koju žele možda strukture aktuelne vlasti u Doboju. Evo, vi ste svjedoci možda nekog zaokreta Gradske uprave u odnosu na podršku kandidatima za srpskog člana Predsjedništva (BiH) – izjavio je Vasiljević, te dodao da bi “Gradskoj upravi i gradonačelniku na oktobarskim izborima favorit za tu poziciju mogao biti Milorad Dodik, pišu Nezavisne novine.

Predizborna kampanja ne bi trebalo da bude izgovor za zanemarivanje skupštinskih obaveza, smatra Vedran Gligorić, odbornik SP-a, jer lokalni parlament ne treba da bude podređen izbornom procesu, nego interesu građana.

– Siguran sam da postoji niz odluka koje Skupština treba da donese, a koje čekaju zbog, nažalost, stvari koje ne bi smjele da utiču na zakazivanje – kazao je Gligorić, te dodao da bi se vjerovatno mnogi odbornici koji su “ćutali u prethodne dvije godine sada i te kako razgalamili, kritikovali GU, iako su do sada glasali za sve odluke”.

Prvi lokalni parlamentarac poručuje da odluka “na čekanju” nema.

– Nema ništa što treba da bude po hitnom postupku usvojeno, da je bilo, mi bismo zakazali sjednicu u sedmici prije početka predizborne kampanje. Ovako je ostavljeno da to bude nakon izbora – kaže Bajraktarević.

Za poslaničko mjesto u entitetskom, odnosno državnom parlamentu bori se osam od 31 odbornika, a osim njih, i svi ostali su angažovani u svojim matičnim partijama na pridobijanju glasova birača.

– Ja sam šef Izbornog štaba u Doboju. Ali to uopšte ne smije da ometa moj odbornički rad, niti to treba da bude prepreka da se ja ne pojavim na sjednici Skupštine – izjavio je Vedran Gligorić.

Prema važećim zakonskim aktima, lokalni parlament bi trebalo da zasjeda jednom u 60 dana, a to što je dobojski na okupu bio prije 70 dana nije smetnja, kaže Bajraktarević, ako se tako dogovore klubovi odbornika.