Burna rasprava o migrantskoj krizi, Mektić nakon napada napustio sjednicu (VIDEO)

O migrantskoj krizi u BiH burno u bh. parlamentu. Prijetnje i optužbe, pozivi na hapšenja i na ostavku ministra Dragana Mektića. Pritisnut poslaničkim pitanjima, na koja nije imao adekvatne odgovore, Mektić je čak pokušao i da "pobjegne" iz skupštinske sale. U namjeri je zaustavljen, ali samo nakratko. Sve je "prepustio" zamjeniku Miji Krešiću.

Višečasovna žučna rasprava okončana je bez konkretnih mjera, osim ko zna koji put ponovljenog zaključka, da se od Ministarstva bezbjednosti ponovo zatraži cjelovita analiza o stanju u oblasti migracija.

Poslanik HDZ BiH Nikola Lovrinović podsjetio je Mektića na ranije tvrdnje da je bezbjednosna situacija u BiH dobra.

- Gospodine ministre, govorili ste prije pola godine da je bezbjednosna situacija dobra, a sad kažete da ne možete nadzirati ništa. Pa nemojte tako gospodine ministre, dajte čujte i nas, nemojte izlaziti - rekao je Lovrinović.

Dragana Mektića, razljutio je danas između ostalog, zahtjev poslanika, prvo HDZ-a BiH, a kasnije i nekih drugih klubova da dokaže postojanje navodne odluke Savjeta ministara o premještaju migranata iz parka kod sarajevske Vijećnice u centar Salakovac kod Mostara. Navode o samovolji i selektivnosti u odlučivanju nije demantovao, a postojanje sporne odluke nije dokumentovao, prenosi RTRS.

Na optužbe da je samo prije koji mjesec, javnost bez pokrića, uvjeravao kako je BiH spremna za prijem migranata, nije odgovorio, kao ni na pitanje gdje je "nestalo" 4.000 migranata. Susjedne zemlje prelazak iz BiH ne dozvoljavaju, a Mektić je prije koji dan tvrdio da ih je u BiH ušlo oko 6.500, a danas da ih u BiH ima oko 2.000.

Umjesto odgovora na brojna postavljena pitanja, a prije nego je skupštinsku salu ipak napustio, raspravu je ocijenio "nacionalističkom" i rekao kako Ministarstvo i bezbjednosne službe nemaju kapaciteta da se nose sa problemom koji eskalira.

- Imamo krizu za koju ne snosimo nikakvu odgovornost i koja će dugo trajati, a Savjet ministara je do sada izdvojio samo 75.000 maraka, a znate koliko na dnevnoj bazi koštaju migranti - rekao je Mektić.

Poslanik DF-a Maja Gasal Vražalica pitala je Mektića i zbog čega nije smijenio direktore agencija koji su se prethodnih mjeseci više bavili vlastitim reizborom nego problemom migracija.

A SDP-ov Saša Magazinović podsjetio da je još prije osam mjeseci bezuspješno upozoravao o propusnosti granica i o nekontrolisanom prelazima.

I poslanici HDZ-a priupitali su Mektića zbog čega sada ne traži smjene lokalne vlasti u Bihaću i Velikoj Kladuši, kao što je to onomad, kako kažu bez ingerencija, tražio u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Zajedno s poslanicima SBB-a, "sugerisali" su Mektiću da zbog svih propusta u radu podnese ostavku.

Staša Košarac upozorio je na podatke bezbjednosnih službi kako krizom u BiH upravljaju zapadne države posredstvom raznih nevladinih organizacija, i zapitao gdje je "nestalo" milion i po evra pomoći Evropske unije.

Umjesto Mektića, koji se nije vratio u skupštinsku salu nakon jedne od pauza, o obećanim a ne prispjelim evropskim evrima, odgovorio je zamjenik Mijo Krešić, rekavši da nisu uplaćeni na račune institucija BiH.