Brojni Modričani nezadovoljni dodjelom opštinske nagrade premijerki Željki Cvijanović

Izbor ličnosti koja će ove godine dobiti najviše priznanje Opštine Modriča izazvala je negodovanje brojnih njenih građana, koji smatraju da je odluka politička, neobjektivna i neopravdana.

Najviše priznanje Modriče ove godine dopalo je premijerki RS Željki Cvijanović. Tako je juče odlučila Skupština opštine, sa 14 ruku „za“, taman koliko je dovoljno da prijedlog prođe proceduru.

Kako je navedeno u obrazloženju odluke, premijerki Cvijanović dodjeljuje se najviše priznanje zbog „doprinosa razvoju opštine Modriča“.

Priznanje je trebalo da dobije neko ko je zaista radio za našu dobrobit, smatraju mještani, i ne kriju da su nezadovoljni. Kažu da je očigledno da se Modriča priprema za predizbornu kampanju, jer su četiri mjesne zajednice za najviše priznanje opštine predložile – Željku Cvijanović i Milorada Dodika.

Loša politička odluka

Predsjednik Mjesne zajednice Koprivna, Branko Nikić (SDS), smatra da je odluka o dodjeli priznanja premijerki Cvijanović čisto politička i loša. Bilo koji Modričanin koji je predložen za dobitnika, smatra Nikić, bio bi bolje rješenje od Cvijanovićeve.

Mještani Koprivne za najviše opštinsko priznanje su predložili svog sveštenika Jadranka Stojanovića, koji se bavi humanitarnim radom, daruje novac i poklone svakom novorođenčetu u njihovoj mjesnoj zajednici i, tvrde oni, mnogo je uradio za bolji život mještana.

- Smatram da je bolji od svih ovih što su dobili priznanja, a mogu biti samo dva razloga zašto nije prošao. Prvo, što službuje u Koprivni, gdje je većinski SDS, ili zbog toga što je član Udruženja „Srcem za Modriču“ čije je rukovodstvo u sukobu sa rukovodstvom opštine – tvrdi Nikić i dodaje, potpuno iskreno, da nije naklonjen sveštenicima, ali da Jadranku Stojanoviću ne može naći zamjerku, kada su u pitanju parohijani i zalaganje za njihovu dobrobit.

Nikić tvrdi i to da članovi komisije ne odlučuju o prijedlozima, „već se dobije spisak dobitnika, koji se treba izglasati“.

Opozicija najavila bojkot

Odbornici opozicionih stranaka u Opštini Modriča najvjerovatnije će bojkotovati dodjelu priznanja premijerki Cvijanović, koja je zakazana za Vidovdan, 28. juna, kaže za portal Mojamodiča.info Jovica Radulović, odbornik NDP u Skupštini opštine Modriča.

- Tokom skupštinske rasprave o prijedlogu tražio sam objašnjenje čime je premijerka tačno doprinijela razvoju Modriče, da li priznanje dobija kao predsjednica Vlade RS ili lično, kao pojedinac, i koliko je glasova imao njen „najjači“ protivkandidat Milorad Dodik? Na ova pitanja nisam dobio odgovore. Mislim da je ovo obična igranka da bi se premijerki, koja je kandidat za predsjednika na predstojećim izborima, podigao rejting, jer poznato je da je Cvijanovićeva 2014. godine izgubila od Mladena Ivanića za člana Predsjedništva BiH, koji je u Modriči imao približno 2.000 glasova više od nje – rekao je Radulović.

On kaže da modrička opozicija ne želi da učestvuje u ovakvom nagrađivanju, koje je potpuno obezvrijeđeno. Na Vidovdan, Dan opštine Modriča, položiće vijence za stradale vojnike zaslužne za proboj koridora i stvaranje Republike Srpske, ali dodjeli priznanja Cvijanovićevoj, kaže Radulović, neće prisustvovati.

Komisija o prijedlogu

Tri člana Komisije za nagrade i priznanja Skupštine opštine Modriča podržala su predložene kandidate za dodjelu priznanja, a dva su bila uzdržana.

Predsjednik komisije Rajko Živković, odbornik SNSD, nije htio da komentariše tvrdnje da su članovi dobili spisak imena ljudi za koje moraju glasati, te da se oni tu ništa ne pitaju. Takođe tvrdi da u pozadini takve odluke nije sukob sa rukovodstvom organizacije „Srcem za Modriču“ i dodaje da on i ne zna ko su članovi te organizacije, niti ga to zanima.

Kada kandidat predloži sam sebe

Na spisku prijedloga za najviše priznanje opštine Modriča našla se i firma „Alfa“, koja proizvodi dijelove obuće. Ništa ne bi bilo čudno, da se rukovodsto „Alfe“ nije samo predložilo za dodjelu značajnog priznanja, a kandidaturu je još jednim identičnim prijedlogom „ovjerio“ Sindikalni odbor ove firme.

Upravni odbor Sportskog ribolovnog društva „Optima“ predložio je da se njihovom udruženju takođe dodijeli neko priznanje, nisu precizirali koje, a firma „Komo“ i Mjesna zajednica Miloševac, predložili su jedni druge za dobijanje povelje, odnosno, plakete.

Komisija je ipak odlučila, a Skupština potvrdila - plaketu za razvoj opštine Modriča dobiće firme „Alfa“ i „Komo“, te Ranko Vidović, posthumno. Dr Ostoja Savić dobiće plaketu za doprinos liječenju boraca i ratnih vojnih invalida.

Diplome će dobiti: protivpožarni tehničar Goran Bradašević, profesor Zagorka Timarac, nastavnik Drago Mršić, sportski direktor Fudbalskog kluba „Alfa“ Dragan Stević, sekretar Crvenog krsta Stanko Tomić, te učenica Neda Simić, koja je predstavljala Modriču u Japanu, sa najboljim esejom na engleskom jeziku među hiljadama pristiglih iz cijelog svijeta.

Pohvale će dobiti uspješni đaci i sportisti koji su osvajali nagrade na republičkim takmičenjima – Petar Ćirković, Kristijan Lukić, Valerija Blagojević, Ognjen Tadić, Uroš Jović, Anastasija Pejić, Milan Tomušilović, Anja Pejić, Milica Dranović i Alen Dušinović, te Horska sekcijas OŠ „Sveti Sava“ i Muška odbojkaška ekipa Srednjoškolskog centra „Jovan Cvijić“.

Ž. J.