Bogat program Drugog međunarodnog salona stripa „Deveta dimenzija“

Udruženje strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske „Deveta dimenzija“ od 4. do 6. oktobra u prostorijama Kamene kuće na tvrđavi Kastel organizovaće Drugi međunarodni salon stripa „Deveta dimenzija“.

Drugo izdanje Salona stripa i ove godine posjetiocima će ponuditi brojne sadržaje.

Planirana je postavka 14 retrospektivnih izložbi sa više od 600 stranica stripa, te promocije brojnih strip izdanja.

Ono što posebno izdvajamo su strip radionice i strip škola koje će trajati tokom cijelog trajanja Salona.

Namjera je da okupimo sve više polaznika, od 7 do 77 godina, koji će tokom manifestacije imati priliku da sami stvaraju. Radionice i materijal su besplatni.

Značaj jedne ovakve manifestacije za Banjaluku, ali i Republiku Srpsku, ogleda se i u vrhunskim autorima koji će biti gosti Salona. Zahvaljujući pomoći italijanske ambasade u Bosni i Hercegovini i ambasadora Nikole Minasija na Salonu ćemo ugostiti dva italijanska autora.

Takođe, planirano je i gostovanje strip autora iz Francuske, i to zahvaljujući saradnji „Devete dimenzije“ i Francuskog kulturnog centra u BiH.

Specijalni gosti Salona biće svjetski poznati i priznati autori: Fabio Ćeloni, Marika Daloko, Aleksa Gajić, Nenad Cvitičanin, Igor Marković, Zoran Stefanović, Darko Kreč,  Lazo Sredanović, Senad Mavrić, Milan Mladić, Zdravko Knežević, Srđan Salat, Predrag Ikonić, Srđan Vranješ, Borislav Maljnović, Jovan Bratić, Goran Lojpur i Aleksandar Petrić.

Posjetioci Salona imaće priliku da se sa njihovim radom upoznaju na izložbama i promocijama koje će biti organizovane tokom trajanja ove manifestacije.

Prošle godine veliku pažnju je izazvala „Berza stripa“, tako da smo odlučili da je i ove godine uvrstimo u program. Na prodajnim štandovima strip izdavača „Deveta dimenzija“ i “System Comics” zainteresovani posjetioci moći će kupiti najnovija, kao i ona starija strip izdanja svih izdavača stripova iz okruženja.