Usvojene izmjene zakona o građenju

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i građenju.

Najznačajnije izmjene se odnose na stvaranje zakonskog osnova za uvođenje jednošalterskog i elektronskog sistema izdavanja građevinskih dozvola.

Nadležni ističu da se time otklanja mnoštvo pravnih i administrativnih prepreka, a uspostavlja se jednostavan i efikasan sistem, sa manje formalnosti i jeftinijim troškovima.

“Ovim izmjenama će se u potpunosti eliminisati potreba da podnosioci zahtjeva lično posjećuju pojedinačne institucije, što će značajno skratiti vrijeme potrebno za dobijanje dozvole za gradnju. Omogućiće se značajne finansijske uštede, kako za investitore tako i za nadležne institucije”, istakli su u Vladi Srpske.

Jedna od izmjena u zakonu je i smanjenje broja dokaza koje je investitor do sada bio dužan dostaviti, odnosno saglasnosti javnih preduzeća i drugih nosilaca javnih ovlaštenja na glavni projekat.

Umjesto toga povećava se odgovornost projektanata i revidenata, koji imaju stručnu, profesionalnu, materijalnu i moralnu odgovornost za dokumentaciju koju su izradili po nalogu investitora.

“S obzirom da revidenti preuzimaju obavezu kontrole projektnih rješenja, a što su do sada činila javna preduzeća, pooštren je jedan od uslova za sticanje licence. Takođe, imalo se u vidu i to da postoje i do sada izdate licence, te je propisano da one ostaju na snazi”, objasnili su u Vladi RS.

Naglašavaju da se unapređuje i oblast prostornog uređenja i građenja objekata, ali da tim izmjenama ni na koji način nije smanjeno ili ugroženo učešće javnosti i zainteresovanih lica, niti kvalitet planskih rješenja.

“Samo se postiže efikasniji i racionalniji postupak izrade i skraćuju se ukupni rokovi donošenja planova. Кroz izmjene zakona stvara se i osnov za donošenje Strategije energetske obnove zgrada u Republici Srpskoj”, zaključeno je.

mondo.ba