Japanka iz Dervente Zmijanjski vez promoviše u svijetu

Sa željom da upozna čuvenog fudbalera Dragana Stojkovića Piksija mlada Japanka Miho Suzuki prije 20 godina doselila se u Beograd da radi kao prevodilac.

Ispunila je sebi želju, ali jedno drugo poznanstvo bilo je presudno. Upoznala je Branimira Đekića i ljubav je dovela u Derventu.

„Ovdje sam došla prije dvadeset godina radi zajedničkog života i braka sa građaninom Republike Srpske“, kaže Miho Đekić za SeeSrpska.

Preko televizije je saznala za Zmijanjski vez koji je pod zaštitom UNESCA.

„U udruženju Duga sam počela da učim prve korake u učenju istog i neizmjerno se zahvaljujem svim članovima udruženja koji su me prelijepo primili i pokazali ovu vještinu. Pored dobrih učitelja brzo sam ga naučila, i što sam više vezla, sve više mi se dopadalo,“ priča nam Miho na srpskom jeziku.

Odlučila se da plavi vez bogat ornamentima, specifičan za prostor Bosne i Hercegovine, pokaže u svojoj matičnoj zemlji.  Organizovala je izložbe Zmijanjskog veza u Japanu.

„Na mojim izložbama u Japanu prisutnima se dopao Zmijanjski vez i svi su iskazali želju da dobiju neki predmet sa motivom. Mislim da motivi Zmijanjskog veza mogu biti modni detalji u čitavome svijetu, jer on plijeni svojom ljepotom, jednostavnošću, mustrama i šarama i može se prilagoditi na mnoge predmete, može i na kimono“, priča nam Miho svoja iskustva sa izložbi u Zemlji izlazećeg Sunca.

Miho je iznenađena koliko su građani Bosne i Hercegovine zainteresovani i koliko poznaju geografske, kulturne, istorijske, sportske prilike u Japanu.

 „Četiri godine sam u Banjalučkoj gimnaziji držala kurs japanskog jezika i zainteresovanost i znanje učenika bilo je više nego na  zavidnom nivou“, otkrila nam je Japanka koja je svoju sreću pronašla u Republici Srpskoj.

Smatra da je važno upoznavati i prezentovati detalje iz što više različitih kultura, ne gledajući razlike, nego tražeći sličnosti i šta možemo jedni od drugih naučiti.

Ovaj vez predstavlja specifičnu tehniku koju su praktikovale žene na Zmijanju, visoravni pored Banjaluke.

Vijekovima se koristi za ukrašavanje domaćinstava i ženske odjeće, uključujući vjenčanice, marame, haljine i posteljinu. Zmijanjski vez je uvršten na reprezentativnu UNESCO-ovu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa i tako postao svjetsko dobro.

 

Tagovi: