Uspješne operacije fočanskog hirurga odvele u Јapan

Maksilofacijalni hirurg iz Foče Miroslav Obrenović boravio je, na poziv kolega iz Јapana i uz podršku Asocijacije hirurga Republike Srpske, osam dana na stručnom usavršavanju u toj dalekoj zemlji, a istovremeno je prezentovao dostignuća fočanske bolnice.

Obrenović, koji je subspecijalsta onkološke hirurgije glave i vrata, priča da je poziv iz Јapana uslijedio nakon što su tamošnji hirurzi, sa kojima se poznaje još sa specijalizacije u Hajdelbergu, na internetu vidjeli prilog o njegovoj uspješno izvedenoj operaciji vađenja eksera iz glave pacijenta.

Na klinici Univerziteta Aiči Gakuin u gradu Nagoji Obrenović je zajedno sa japanskim kolegama imao priliku da izvodi složene operativne zahvate, a istovremeno je održao predavanja i predstavio neke od operacija koje je izveo njegov tim u Univerzitetskoj bolnici u Foči.

- Oni su bili, zaista, više nego oduševljeni rezultatima našeg rada. Imali smo nekoliko onkoloških slučajeva koji su rariteti, ne samo kod nas nego i u svijetu - kaže Obrenović, koji je šef Odjeljenja za maksilofacijalnu hirurgiju Univerzitetske bolnice Foča.

On navodi da je iluzorno upoređivati tehničku opremljenost japanskih sa našim zdravstvenim ustanovama.

- Možemo da pariramo kada je riječ o hirurškoj tehnici i ljudstvu, ali što se tiče tehničke opremeljnosti ostaje mnogo, mnogo toga da se uradi. Naravno, mi ne posjedujemo njihova finansijska sredstva, ali su izrazili želju da nam u nekom budućem vremenu pomognu i u tom smislu i iskreno se nadam da ćemo se i mi primaći toj vrsti tehničke opremljenosti, jer se nažalost danas bez toga ne može razgovarati o nekoj savremenijoj medicini - kaže Obrenović.

Obrenovićevi domaćini u Јapanu bili su šef tamošnje klinike Toru Nagao i profesor Šogo Hasegava.

Ovom posjetom Јapanu, vjeruje Obrenović, otvorena su vrata za saradnju i razmjenu stručnih kadrova između Univerzitetske bolnice u Foči i prestižnog univerziteta u Nagoji.

- Izrazili su želju, a naravno da je uslijedio i naš poziv da posjete hirurški simpozijum koji se održava u Foči i nadam se da ćemo iduće godine biti u prilici da ugostimo profesora Torua Nagaa i njegov tim ovdje, gdje će nas upoznati o njihovim dostignućima i perspektivama, što će biti veliki doprinos radu naše bolnice i fakulteta - rekao je Obrenović.