Karan obećao povlastice: "Vlada čini napore da penzionerima život učini lagodnijim"

U Republici Srpskoj u toku je izrada posebnih evidencija penzionera kako bi im bile omogućene određene privilegije i povlastice, rekao je danas generalni sekretar Vlade Republike Srpske Siniša Karan.

Karan je rekao da Vlada Srpske i Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje rade na izradi posebnih evidencija penzionera kako bi im preko kartica koje evidentiraju njihov status bile omogućene određene privilegije i povlastice u svakodnevnom životu. 

On je podsjetio da su penzije u Republici Srpskoj u proteklih šest godina uvećane za 25 odsto, a da je odluka o desetom povećanju od dva odsto donesena na posljednoj sjednici Vlade Srpske. 

- Vlada Republike Srpske je uz penzionere i svojim aktima svih ovih godina čini napore da im život učini što lagodnijim, boljim i kvalitetnijim, ne samo sa finansijskog aspekta, koji je prioritet - rekao je Karan novinarima u Tesliću, gdje je prisustvovao tradicionalnom susretu penzionera sa područja Teslića, Kotor Varoša, Doboja, Prnjavora, Dervente i Petrova.

On je ukazao da je trezorska isplata penzija obezbijedila sigurnost i redovnost, te istakao značaj penzionera za izgradnju i razvoj Republike Srpske.

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj očekuje da će ove godine uslijediti dodatno povećanje penzija, pored onog od dva odsto koje se odnosi na julsku penziju.

Predsjednik Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske Mladen Milić rekao je da se može očekivati da bi u januaru moglo doći do najvećeg usklađivanja penzija do sada.

On kaže da Vlada Srpske, kao i druge institucije prate ekonomske pokazatelje, kao i da povećanje penzija uslijedi kad god se ukaže prilika i obezbjede dodatni izvori finansiranja bez posezanja za rezervama.

- Ovih dana vidljivo je da polako i u realnom sektoru rastu plate, tako da je za očekivati da ćemo već u januaru imati možda do sada najveće usklađivanje penzija - rekao je Milić.

On ističe da će Vlada Srpske i dalje voditi računa o penzionerima, te da u prilog tome ide i pozitivni trend rasta doprinosa, koji na godišnjem nivou iznosi šest do sedam odsto, što obezbjeđuje neophodna sredstva za ovu populaciju.

Milić navodi da je svjestan da penzioneri nisu zadovoljni visinom svojih primanja, podsjetivši da je penzija radno-stečeno pravo.

- Nažalost, u penzijskom sistemu Republike Srpske samo nepunih osam odsto korisnika prava, odnosno penzionera imaju četrdeset godina i više radnog staža bez bilo kakvih uvećanja i njihova prosječna penzija je oko 500 KM, što predstavlja 62 do 63 odsto prosječne plate - rekao je Milić i dodao da ostali korisnici prava na penziju imaju daleko manji broj godina efektivnog rada.

Susret oko 1.200 penzionera na platou Solila na planini Borja organizovala su udruženja penzionera Teslića i Kotor Varoša.