Derventa dobila 31. preduzeće sa inostranim predznakom, planiraju zaposliti desetine radnika

Njemačka kompanija "Webo Bosnia" otvorila je u Derventi poslovni objekat u čiju je izgradnju uloženo oko milion KM, a ranije je pola miliona KM investirano u softvere i stanice.

Ova firma bavi se proizvodnjom i projektovanjem specijalnih dijelova za automatske mjenjače.

Direktor preduzeća Dragan Babić rekao je novinarima da već radi 13 mašinskih inžinjera, te da je plan u narednom periodu zapošljavanje njih još 20, kao i 30 radnika u montaži. Za to su stvorili uslove izgradnjom novog objekta, u čijem sastavu je i proizvodna hala. 

Babić je naveo da radnike za preduzeće pronalaze na području cijele BiH, kao i da je cijela proizvodnja namijenjena za izvoz, za Njemačko tržište i dalje u svijet.

- Bavimo se proizvodnjom i projektovanjem specijalnih alata za proizvodnju dijelova za automatske mjenjače, koje dobavljamo za praktično sve proizvođače automobila. Posjedujemo 12 međunarodno zaštićenih patenata za tehnologiju proizvodnje, čime nam je obezbijeđena budućnost u auto-industriji - istakao je Babić. 

Većinski vlasnik kompanije Aksel Vitig rekao je da su investirali u Derventu jer su zadovoljni saradnjom sa Babićevom firmom i odlučili su da zajedno investiraju. 

- Zadovoljni smo jer smo u kratkom periodu investirali veliki novac, na zadovoljstvo i naših klijenata koji dolaze iz SAD, Kine, Južne Koreje i drugih zemalja. Naročito smo zainteresovani za elektro i hibridne automobile, u čemu vidimo veliku perspektivu. Kvalitetni radnici, inteligentni ljudi i blizina matičnom preduzeću samo su neke od prednosti - rekao je Vitig. 

On je posebno zahvalio opštinskom rukovodstvu za pomoć, koja, kako je rekao, u "drugim zemljama ne bi bila moguća". 

Načelnik opštine Milorad Simić rekao je da je ovo 31. strana kompanija koja je u Derventi prepoznala dobro privredno okruženje i komunikaciju. 

- Drago mi je da je gospodin Aksel rekao da je to išlo praktično bolje nego u Njemačkoj. Radili smo transparentno i bez lažnih obećanja, što je ključ uspjeha - naglasio je Simić. 

Svečanosti su prisustvovali tehnički direktor kompanije Ditmar Šlajer, savjetnik u Vladi Brazila Hans Gronle, savjetnik u Vladi pokrajine Baden Virtemberg Aleksis Bemke i savjetnik u Vladi Alžira Jirgen Vajngertner, te mnogobrojni poslovni partneri iz Slovenije i Hrvatske.