Višković: BiH ima prekobrojnu administraciju, kao Savezna Jugoslavija

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da u zajedničkim organima na nivou BiH ima više od 22.000 zaposlenih, od kojih mnogi ništa ne rade, ali zato primaju ogromne plate.

Višković je istakao da jednu trećinu te administracije plaćaju i poreski obveznici iz Srpske, te upitao da li je uopšte potrebna tolika armija zaposlenih u zajedničkim organima BiH.

- Savezna administracija bivše Jugoslavije je imala toliki broj zaposlenih. Zaista se postavlja pitanje da li nam treba ta armija činovnika - rekao je Višković za "Srpskainfo".

On je istakao da je spreman već sutra da zamijeni svoju funkciju predsjednika Vlade sa nekom od običnih činovničkih funkcija na nivou BiH, gje se "ništa ne radi, a primaju se debele plate".

Višković je dodao da neki imaju čak veće plate od one koju prima premijer Srpske.

Prema njegovim riječima, veliki broj te administracije nametnula je međunarodna zajednica, koja je zahtijevala otvaranje pojedinih agencija ili komisija, koje u suštini nisu potrebne.

- Imate danas veliki broj agencija ili komisija u kojima zaposleni primaju platu, a ništa ne rade. Navešću samo primjer Komisije za koncesije na nivou BiH, koja je formirana prije nekoliko godina na zahtjev međunarodne zajednice. Šta je ona uradila za ovo vrijeme? Ništa - naglasio je premijer Srpske.

On je dodao da ta Komisija nema čime raspolagati, jer je imovina na nivou entiteta, koji imaju svoje komisije za koncesije.

- Te komisije rade i dodjeljuju koncesije. Prema tome, imamo još jednu komisiju koja samo troši naš novac, a u suštini nam nije potrebna - smatra Višković.